Lounais-Häme

Hämeentien alun kaava takaisin valmisteluun

Hämeentien alun Keskusta II E -asemakaavaa on työstetty Forssassa jo pitkään. Viikko sitten kaavaehdotus palautettiin kaupunginhallituksen kokouksessa kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen aloitteesta takaisin valmisteluun.

Suurimpana syynä kaavan palauttamiseen on se, että alueen rakentamisesta kiinnostunut Rakennusliike Laaksokunnas on juuri hankkinut omistukseensa Hämeentien ja Säästöpankinkadun kulmassa olevan rakennuksen. Kesäniemi sai kiinteistökaupan tietoonsa maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta.

Laaksokunnas on omistanut pääosan korttelista helmikuusta 2015 lähtien. Rakennusliikkeen tavoitteena on aloittaa kerrostalon rakentaminen alueella, kun asemakaava saa aikanaan lainvoiman.

Palautetussa kaavaehdotuksessa Säästöpankinkadun varteen esitetään rakennettavaksi kolmea kerrostaloa, joista korkein olisi kuusikerroksinen. Lisäksi Hämeentien varteen voidaan toteuttaa uudisrakentamista.

Tarkoituksena on, että käytöstä poistunut market-rakennus purettaisiin maanpäälliseltä osaltaan ja sen kellarikerros ja kansi säilytettäisiin kerrostalojen pysäköintipaikkoina. Autopaikkoja pysäköintiin on kaikkiaan sata.

Kaavan tavoitteisiin kuuluu Hämeentien alussa sijaitsevan hotellina, kaupungintalona ja musiikkikoulun tiloina toimineen puurakennuksen suojelu. Jo aiemmin talo on kuulunut suojelun piiriin, kuten myös Loimijoen rannassa olevat kaksi taloa Saunasillan tuntumassa.

Hämeentien alun puutalokiinteistön nykyinen omistaja haluaa myös keskustella vielä kiinteistön kaavamerkinnöistä.

Nyt palautetun kaavaluonnoksen mukaan talo sijaitsee lähipalvelu- ja asuinrakennuksen korttelialueella, jossa asumiseen olisi varattavissa enintään 65 prosenttia neliöistä.

Uutta rakennusoikeutta on palautetussa kaavaehdotuksessa esitetty kerrostalojen korttelialueelle vajaat 8 000 neliömetriä.

Hämeentien varrella olevat nykyiset kaksikerroksiset rakennukset voitaisiin palautetun kaavaesityksen mukaan purkaa. Kaavassa esitetään Hämeentien ja Säästöpankinkadun risteykseen massoiltaan kolmikerroksista rakennusta, jonka katutasoon voitaisiin toteuttaa liiketiloja ja muihin kerroksiin asuntoja.¨

Jari Kesäniemen mukaan on tarkoituksenmukaista istua alas vielä kerran maanomistajien ja kaavoittajan kanssa viimeistelemään kaavaluonnos loppuun.

Kesäniemen mukaan kaavan viimeisteleminen ei vie enää paljon aikaa. Kesäniemi arvioi, että tällä pienellä veivauksella kaavaluonnos saadaan viimeisteltyä kuntoon. Sen jälkeen kaupunginhallitus voi päättää kaavaluonnoksen asettamisesta nähtäville.

Lisäksi kaavaluonnoksesta pyydetään vielä lausunnot Museovirastolta, Hämeen ely-keskukselta, Hämeen liitolta, Forssan ympäristölupalautakunnalta ja Forssan vesihuoltoliikelaitokselta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic