Lounais-Häme

Pääkirjoitus: Hämeessä SDP ponnistaa oppositiosta lisäpaikkaan

Huhtikuussa äänestäjälle on taas tarjolla paljon hyvää ja kaunista. Kuva: Tuomela Tapio

Ankara taistelu vaalipiirin viimeisistä paikoista on Hämeessä kiinnostavin kysymys, kun ennakoidaan eduskuntavaalien tulosta.

Marginaali voi olla muutamia kymmeniä ääniä, kun ratkotaan, irtoaako edustajan paikkaa esimerkiksi vasemmistoliitolle tai kristillisdemokraateille.

Kokonaistuloksessa Forssan Lehden, Hämeen Sanomien, Aamupostin ja Etelä-Suomen Sanomien tänään julkistama kannatuskysely osoittaa samaa trendiä kuin valtakunnalliset vaaligallupit.

Kysely ennakoi SDP:lle hyvää ja keskustalle huonoa Hämeen vaalipiirissä. Hallitusvastuu näkyy painavan keskustaa, muttei kokoomusta.

 

Häme on ollut perinteisesti vahva vaalipiiri demareille. Puolue pääsee pidikkeettömästi ponnistamaan nyt oppositiosta. Valtakunnallisesti yli 25 prosentin kannatus olisi silti yllätys.

Jos sote-uudistus karahtaa kiville, siinä voi olla vaaliteema juuri demareille. Alustavasti maakunnat kelpaavat, mutta markkinamalliksi haukuttu valinnanvapaus ei.

Vaikkei kokoomuksen teflonmaiseen pintaan ei tunnu tarttuvan mikään, Hämeessä neljäs paikka on silti utopiaa.

Keskustan tilanne vaikuttaa onnettomalta. Hallituksen onnistumisia kuten työllisyysastetta ei näköjään lasketa. Hämeessä ne, jotka ovat ”aina” äänestäneet nyt pois jäävää Sirkka-Liisa Anttilaa, ovat hämmennyksissään.

Vihreiden kannatus herättää kysymyksiä. Valtakunnallisesti se on ollut gallupeissa noin 13, Hämeessä vain 7 prosenttia. Silläkin pitäisi yksi paikka irrota, sillä Hämeessä ns. piilevä äänikynnys on viime vaaleissa ollut 6,7 prosenttia.

Muut puolueet pelkäävät, että maahanmuutto nousee suureksi vaaliteemaksi viime aikojen ahdistelu- ja raiskausuutisten valossa. Perussuomalaiset ratsastavat sillä sumeilematta, vaikka istuivat hallituksessa 2015, kun suurin turvapaikanhakijoiden aalto tuli Suomeen.

Perussuomalaisten paikkaluku uhkaa pudota kahteen. Osa äänestäjistä jäänee kotiin puolueen hajoamisen vuoksi kotiin.

Parissa kuukaudessa voi silti tapahtua isoja muutoksia, koska äänestäjä on ailahtelevainen.

 

Lue myös: Hämeen tuore vaaligallup: SDP:llä vankka johto, keskustalle rökäletappio – Perussuomalaisille lähes 16 prosentin kannatus

Uusimmat

Fingerpori

comic