Lounais-Häme

Hamk haluaa jakaa luonnon salatut helmet kuvakilpailun avulla

Kaikkia näkemisen arvoisia luontokohteita ei tiedä kukaan. Eivät niiden lähellä asuvat paikalliset ihmiset, ulkopaikkakuntalaisista ja turisteista puhumattakaan.

Hamkissa tästä totuudesta syntyi idea Instagram-kuvakisasta. Siihen voi osallistua kuka tahansa eikä teemaakaan ole haluttu rajata luontoa pienemmäksi.

-Kuvassa voi olla eläimiä, vettä, yksityiskohta, kaunista maisemaa. Ihminenkin, sanoo projektikoordinaattori Outi Mertamo.

 

Mertamo ja projektipäällikkö Heidi Kerkola työskentelevät Hamkin Älykkäät palvelut -tutkimusyksikössä, jonka tehtävänä on kehittää mm. Kanta-Hämeen luontoreittien digitaalista näkyvyyttä monivuotisen DigiTrail-hankkeen puitteissa.

-Siinä ovat tietenkin sosiaalisen median kanavat tärkeitä, sanoo Mertamo.

Hän tietää myös, että esimerkiksi hyvinvoinnista ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneet pääkaupunkiseutulaiset ovat jo kolunneet ”nuuksionsa” moneen kertaan.

-Helsingin lisäksi Kanta-Hämeellä on hyvät mahdollisuudet tarjota Turku, Tampere ja Lahti -akselillekin uusia päiväretkikohteita, jatkaa Kerkola.

 

Kuvakilpailun tärkeimpänä ajatuksena projektinvetäjät pitävät kuitenkin sitä, että paikalliset ihmiset nostavat kuvilla esiin asuinympäristönsä hienoja luontokohteita. Tuntevat kotiseutuylpeyttä ja kenties ajautuvat seikkailemaan itselleen entuudestaan tuntemattomiin paikkoihin.

-Salattuja helmiä voi kymmenen kilometrin päästä kotoa tai paikassa, jonka ohi kulkee päivittäin, sanoo Mertamo.

Luontokohteiden läheisyydessä on tarjolla usein myös matkailijoiden kaipaamia palveluja.

-Niitä on, mutta miten ne löytää? kysyy Kerkola retorisesti.

-Näitä mahdollisuuksia pyrimme myös tuomaan voimakkaasti esille.

 

Kuvakisa ei rajoitu vain someen. Syyskuun koittaessa palkitaan parhaat kuvaajat. Kaikki palkinnot ovat paikallisten yrittäjien lahjoituksia.

Kuvakisan päätuomarina on valokuvaaja Mikaela Holmberg.

Paitsi kuvaamalla, kisaan voi osallistua myös äänestämällä. Tarvitsee vain hakea Instragramista kuvakisan kuvat hastagilla #hämeenparasluontokuva2018 ja tykätä parhaista.

-Näin myös paikalliset voivat löytää uusia jännittäviä kohteita, joihin voi tutustua, Kerkola perustelee.

Kerkola ja Mertamo luonnollisesti toivovat kuvatulvaa, mutta uskovat kilpailun osuvan maaliin sataprosenttisella varmuudella.

-Tulee kuvia sitten sata tai tuhat, kilpailu luo joka tapauksessa näkyvyyttä ja kiinnostusta maakunnan luontokohteisiin, sanoo Mertamo. FL

Kilpailuun tarvittavan sovelluksen voi ladata 1.6. lähtien Google Play Storesta (digitrail.fi/sovellus). Järjestäjät toivovat saavansa palautetta sen toimivuudesta.

 

Vetäjien valinnat

”Tammelassa on tosi kaunis Liesjärven kansallispuisto, mutta se on ehkä aika kuvattu alue. Minua houkuttelevat kuvaamaan myös Lopen vedet. Jos vain olisi niin taitava valokuvaaja, että pystyisi vangitsemaan kuvaan niiden Räyskälän lähellä olevien vesien kirkkauden.”

Heidi Kerkola

”Aulangon sypressimetsä. Se on taianomainen ja aika harvaan karttaan merkitty. Sinne menevät pitkospuut kahden polun välistä. Puro solisee ja se on ihan kuin toinen maailma. Se on itsellekin uusi tuttavuus, kun on tullut hankkeen myötä liikutuksi aika paljon Aulangolla.”

Outi Mertamo

Uusimmat

Fingerpori

comic