Lounais-Häme

Hamk vastaa kansainväliseen kilpailuun yhteistyöllä – Kotimaassa koulutusta Aalto-yliopiston kanssa, tohtorikoulutukseen saatiin mukaan Tallinnan yliopisto

Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) ja Aalto-yliopiston yhteistyö vastaa koko ajan kovenevaan korkeakoulukentän kilpailuun, joka käydään nyt kansanvälisesti.

Hamkin rehtori Pertti Puusaari uskoo, että yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa parantaa mahdollisuuksia, kun opiskelijoista ja rahoituksesta kilpaillaan kansainvälisesti.

Myös Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelän mielestä tiiviillä yhteistyöllä korkeakoulut ovat entistä vahvempia kansainvälisessä kilpailussa.

-Yritykset hakevat kansainvälisessä kilpailussa parasta mahdollista osaamista, ja nuorisolle rajat ovat auki. Meillä täytyy olla Suomessa hyvä ja mielenkiintoinen tarjonta, että voimme houkutella opiskelijoita sekä Suomesta että ulkomailta.

Hamk ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen yhteistyösopimuksen tiistaina, ja yhteistyö pyritään käynnistämään jo tänä keväänä.

Korkeakoulut suunnittelevat yhteistä koulutusta ja tutkimusta. Ilkka Niemelä näkee isoja mahdollisuuksia esimerkiksi biotaloudessa, jota opiskellaan Hamkin Forssan kampuksella.

-Olemme olleet yhteistyökumppanina esimerkiksi Kemijärven sellutehtaalla, ja kiinalaiset sijoittajat ovat olleet kiinnostuneita kehittämästämme uudesta mikrokideselluteknologiasta. Uudet innovatiiviset tuotteet tuovat aina investointeja ja työpaikkoja.

Niemelän mukaan yhteistyön on tarkoitus myös auttaa hämäläisiä yrityksiä hakemaan uutta kilpailukykyä luomalla uusia työpaikkoja ja kouluttamalla osaajia.

Pertti Puusaari kertoo, että yksi yhteistyön tavoite on nostaa tutkimuksen osuutta Hämeen yrityksissä.

-Hamkin ja alueen näkökulmasta olemme huomattavasti vahvempi toimija Aallon kanssa, Puusaari toteaa.

Hamkin kansainvälinen tohtoriohjelma Laurean ammattikorkeakoulun ja muutaman ulkomaisen yliopiston kanssa on alkamassa Pertti Puusaaren mukaan alustavan aikataulun mukaisesti.

-Syksyllä joku saattaa aloittaa tohtoriohjelman testausmielessä. Vuodenvaihteessa olisi tarkoitus laittaa julki ensimmäinen hakuilmoitus.

Kansainvälisistä yliopistoista on saatu mukaan Tallinnan yliopisto aiemmin varmistuneen brasilialaisen Freevalen yliopiston lisäksi.

-Luulen, että tohtorikoulutukset aloitetaan nimenomaan Tallinnassa. On mielenkiintoista, että verkostoidumme samaan aikaan kotimaassa ja kansainvälisesti, Puusaari toteaa.

Hänen mukaansa Hamk ja Laurea olivat ensimmäisten ammattikorkeakoulujen joukossa, jotka lähtivät toteuttamaan kansainvälistä tohtorikoulutusta.

-Tiedän, että meidän ilmoituksemme jälkeen useampi korkeakoulu on alkanut suunnitella samaa. FL

Koulutusta ja tutkimusta
Hamkin ja Aalto-yliopiston strategisessa yhteistyösopimuksessa on kolme pääaluetta: pedagoginen yhteistyö, opintopolkujen joustavoittaminen ja innovaatiotoimintaan liittyvä yhteistyö.Opintojen valinnaisuus kasvaa, ja luvassa on erityisesti verkkoon pohjautuvaa opetusta. Yhteistyö voi mahdollisesti tarjota opiskelijoille reitin Aallon tohtoriohjelmiin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen.Opetushenkilökunta liikkuu korkeakoulujen välillä luennoimassa ja pitämässä kursseja. Suunnitteilla on yhteisiä tutkimushankkeita esimerkiksi molemmille tärkeällä biotalouden alueella.Suunnitellaan tilojen ja tutkimuslaitteiden yhteiskäyttöä, ja hankintoja voidaan tehdä ristiin. Tarkoitus on lisäksi etsiä yhteisiä osaamisen viennin tuotteita. Molemmilla korkeakouluilla on esimerkiksi tiiviit suhteet Kiinaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti