Lounais-Häme Forssa

Hamk voi menettää lisää opiskelijoita ja lukuvuosimaksuja Migrin hitauden takia

Oleskelulupaa odottaa edelleen lähes 800 Suomesta opiskelupaikan saanutta ulkomaalaista. Hamk voi menettää lähes 200 000 euroa lukuvuosimaksuina.
Viisitoista Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijaa odottaa edelleen tietoa siitä, saavatko he oleskeluluvan Suomeen. Migrin jonossa on edelleen lähes 800 opiskelijoiden hakemusta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Viisitoista Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijaa odottaa edelleen tietoa siitä, saavatko he oleskeluluvan Suomeen. Migrin jonossa on edelleen lähes 800 opiskelijoiden hakemusta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sadat Suomesta opiskelupaikan saaneet opiskelijat odottavat edelleen Maahanmuuttovirasto Migrin päätöstä oleskeluluvasta.

Pahasti ruuhkaantuneen Migrin jonossa on Helsingin Sanomien mukaan edelleen lähes 800 hakemusta EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Osa on odottanut päätöstä jo puolikin vuotta.

Määrä ei ole olennaisesti pienentynyt kahdessa kuukaudessa, sillä syyskuun puolessa välissä jonossa oli 937 hakemusta.


Lue myös: 
Sadat ulkomaalaiset voivat menettää opiskelupaikkansa Suomessa – Hakemukset jumittuivat Migriin (20.9.2019)

Lupien hidas käsittely ja jo pitkälle ehtineet korkeakoulujen lukukaudet ovat johtaneet siihen, että moni opiskelija on luopunut opiskelupaikastaan ja saanut takaisin ennakkoon maksamansa lukuvuosimaksun.

Myös Hämeen ammattikorkeakoulussa (Hamk) useat opiskelijat ovat peruneet hakemuksensa ja saaneet jo maksamansa lukuvuosimaksun takaisin.

– Olemme palauttaneet 8700 euron lukuvuosimaksun jo seitsemälle opiskelijalle, Hamkin kansainvälisten asioiden päällikkö Kati Heikkinen sanoo.

Migrin jonossa on vielä 15 Hamkin opiskelijaa, jotka ovat maksaneet ensimmäisestä lukuvuodestaan yhteensä jo 130 500 euroa.

– Jos hekään eivät pääse aloittamaan opiskelujaan, me joutuisimme palauttamaan yhteensä 191 400 euroa, mikä on jo valtava summa meille.

 

Oleskelulupaa Suomesta on tänä vuonna hakenut noin 5500 Euroopan ulkopuolelta tulevaa opiskelijaa.

Lupien käsittelyn jumiuduttua myös Hamk on joutunut joustamaan.

Aiemmin opiskelujen aloittamisen ehdottomana takarajana pidettiin lokakuun alkua. Nyt tähdätään siihen, että opiskelija voisi aloittaa vielä ensi vuoden alussa ja osallistua odottaessaan etäopintoihin.

– Meidän on ollut aivan pakko joustaa. Olisi kohtuutonta perua paikka opiskelijalta, joka on hakenut oleskelulupaa keväällä heti opiskelupaikan saatuaan, Kati Heikkinen sanoo.

Osa opiskelijoista saattaa Heikkisen mukaan siirtää opintojensa alun ensi syksyyn. Silloin he joutuvat kuitenkin hakemaan uutta opiskelulupaa. Luvan hakeminen on maksullista.

 

Lupien käsittelyssä oli viiveitä myös viime vuonna, mutta Heikkisen mukaan tilanne on tänä vuonna huomattavasti pahempi. Erityisesti hamkin Intiasta, Bangladeshista ja Nepalista tulevien opiskelijoiden luvat ovat Heikkisen mukaan juuttuneet käsittelyyn.

Tilanne eri korkeakouluissa vaihtelee kuitenkin suuresti.

Ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrät ovat vähentyneet viime vuosina. FL

Lue myös: Suomeen palkattavien ulkomaisten asiantuntijoiden lupakäsittely jumittaa –  Supercellin Paananen: ”Katastrofi” (5.10.2019)

Maksullista opiskelua

Kaikki ulkomaiset opiskelijat hakevat Hamkiin erillishaussa, joka on käynnissä lokakuun alusta toukokuun loppuun.

Opiskelijavalintoja tehdään verkkokokeiden ja -haastattelujen perusteella neljästi hakuaikana.

Hämeen ammattikorkeakoulussa on yhteensä noin 7500 opiskelijaa, joista 591 on kansalaisuudeltaan ulkomaalaisia.

Lisäksi Hamkissa opiskelee satoja vaihto-opiskelijoita.

EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat joutuvat maksamaan lukuvuosimaksun, joka Hamkissa on tänä vuonna 8700 euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic