Lounais-Häme Kanta-Häme

Hamkin webinaareista vinkkejä kotipuutarhaan: Hiili kiertoon ja eroon liiasta lannoituksesta

Hamkin kevään webinaareissa on keskitytty pientalopihojen puutarhanhoitoon. Tämänpäiväisen webinaarin aiheena ovat ravinne- ja hiilikierrot kotipuutarhassa.
Kotipuutarhan hiilenkiertoon voi vaikuttaa esimerkiksi kompostoimalla puutarhajätteet. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kotipuutarhan hiilenkiertoon voi vaikuttaa esimerkiksi kompostoimalla puutarhajätteet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hamkin kevään webinaareissa on keskitytty pientalopihojen ja -puutarhojen hoitoon.

Sarjan viimeinen webinaari järjestetään tänään, ja sen aiheena ovat ravinne- ja hiilikierrot pientalon puutarhassa.

– Hiilenkiertoa mietitään usein globaalissa mittakaavassa. Tonttia voi kuitenkin ajatella myös yhtenä yksikkönä, jossa hiiltä voidaan yrittää kierrättää eli sitoa kasveihin. Kasvit ovat maailman parhaita hiilen sitomiseen, kertoo webinaarin alustajana toimiva tutkijayliopettaja Outi Tahvonen HAMK Bio -tutkimusyksiköstä.

Hiili voi kiertää puutarhassa nopeasti tai hitaasti.

Nopeaa hiilenkiertoa on esimerkiksi puun poltto, jossa puuhun sidottu hiili vapautuu ilmakehään nopeasti. Esimerkiksi kompostoinnissa kasveihin sitoutuneen hiilen vapautuminen taas on hitaampaa.

Mitä väliä yhden pientalopihan hiilenkierrolla sitten on?

– Yksittäisen pihan kohdalla puhutaan pienistä numeroista, mutta koska suuri osa kaupunkilaisista asuu pientaloissa, yhdistettynä joukkovoima voi olla hyvinkin merkittävä.

Huomiota myös ravinteiden kiertoon

Hiilenkierron lisäksi kotipuutarhassa olisi hyvä kiinnittää huomiota ravinteiden kiertoon. Tahvosen mukaan moni kierrättääkin puutarhan ravinteita ikään kuin tietämättään tekevänsä niin.

Puutarhan ravinteet saa kiertoon esimerkiksi kompostoimalla syksyn lehdet mullaksi tai käyttämällä nurmenleikkuusta tulleen irtonurmen katteena kasveille. Tällöin rikkaruohoa kasvaa vähemmän, ja ravinteet menevät rikkaruohojen sijaan istutetuille kasveille.

– Ravinnehuuhtouma on iso ongelma. Kasveja lannoitetaan varmuuden vuoksi, vaikka se ei välttämättä olisi tarpeen.

Lannoituksen vähentämisessä oman pihan maaperän tunteminen onkin avainasemassa. Tahvosen sanoin on ravinneviisautta, kun tuntee pihansa ja tietää, miten sitä kuuluu lannoittaa. Jos maa ei ole tuttua, kannattaa ottaa näyte ja lähettää se maa-analyysiin.

Kaupunkisuunnittelussa ravinnehuuhtoumia voidaan estää kaavoittamalla esimerkiksi puistokaistaleita siten, että ravinteet eivät pääse huuhtoutumaan vesistöihin.

Jokaisella tontinomistajalla on kuitenkin vastuu siitä, miten omaa pihaa hoitaa ja lannoittaa.

– Ylilannoitus näkyy aina alajuoksulla, sillä ravinteet lähtevät liikkeelle veden mukana.

Torstaina ruudun ääreen

Webinaarien taustalla on kaksi pientalojen pihoihin liittyvää hanketta: Kaupunkiviljelystä järkiruokaa – ja Carbon 4.0 -hankkeet.

– Pientalopihoista ei ole paljoa tutkimusta ja ne monesti ohitetaan itsestään selvinä. Siksi webinaareissa haluttiin keskittyä juuri niihin, Tahvonen kertoo. FL

Hamkin Ravinne- ja hiilikierrot puutarhassa – mitä yksittäisellä pihalla voi tehdä ravinnekuorman vähentämiseksi ja hiilen sitomiseksi? -webinaari tänään klo 14–14.40 osoitteessa hamk.fi. Aiemmat webinaarit ovat katsottavissa tallenteina.

Ravinne- ja hiilikierrot kotipuutarhassa

Ravinnekierrolla tarkoitetaan sitä, että ravinteita sisältävä biomassa hyödynnetään uudelleen siten, että ravinteet päätyvät takaisin kiertoon ja uudelleen kasvien käytettäväksi.

Ravinteita voi kotipuutarhassa kierrättää muun muassa käyttämällä nurmikonleikkuusta tulleen irtonurmen kasvimaan nurmikatteena.

Ravinteiden kierrättäminen vähentää lannoituksen tarvetta ja siten myös ravinnehuuhtoumia, jotka aiheuttavat rehevöitymistä vesistöissä.

 

Hiilenkierrolla puolestaan tarkoitetaan hiilen kiertoa ilmakehän, vesistöjen ja maaperän välillä.

Puutarhassa hiiltä on sitoutuneena esimerkiksi kasveihin.

Kotipuutarhassa esimerkiksi puutarhajätteet kompostoimalla voi vaikuttaa siihen, että hiili lähtee kiertoon, eli vapautuu kasvista ilmakehään hitaasti.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic