Lounais-Häme

Hamkissa valmistui opinnäytetyö droneista – "Suomella on mahdollisuus nousta maailman johtavaksi drone-toiminnan tekijäksi

Esimerkiksi Kanta-Hämeen pelastuslaitos käyttää droneja työssään. Kuva: Pekka Rautiainen
Esimerkiksi Kanta-Hämeen pelastuslaitos käyttää droneja työssään. Kuva: Pekka Rautiainen

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut Maija Mansikkaniemi on tehnyt Hämeen ammattikorkeakouluun opinnäytetyön miehittämättömän ilmailun nykytilasta ja sen tulevaisuuden näkymistä.

Mansikkaniemen opinnäytetyössä todetaan, että Suomella on mahdollisuus nousta jopa maailman johtavaksi drone-toiminnan tekijäksi. Mahdollisuus johtuu osittain siitä, että Suomessa dronien lennättäminen on varsin vapaata moniin muihin maihin verrattuna. Suomi onkin mielellään esiintynyt maana, jolla on jopa maailman liberaalein droneja koskeva lainsäädäntö. Mansikkaniemen mukaan liberaali säädösympäristö ja kaupallinen kiinnostus pitää kuitenkin saada hyödynnettyä oikein, jotta Suomella on mahdollisuuksia drone-toiminnan johtoasemaan.

Dronella voi olla paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia

Miehittämättömän ilmailun yleistymisestä ja dronien tuomista mahdollisuuksista ja uhkakuvista on puhuttu Suomessa ja maailmalla useita vuosia.

Erilaisissa kokeiluissa dronet on laitettu kuljettamaan tavaraa pitsoista paketteihin, mutta nyt jo pohditaan, koska on ihmisten kuljettamisen aika. Kaavailuja kokeiluiksi on vireillä, mutta niihin liittyy epävarmuustekijöitä esimerkiksi kustannusten, turvallisuuden ja tuotetun lisäarvon suhteen.

Droneilla voi kuitenkin olla annettavaa niin perinteisten viranomaistoimintojen tehostamisessa kuin kaupallisten palvelujen toteuttamisessa. Droneilla etsitään entistä helpommin ja halvemmin vaikkapa kadonneita ihmisiä ja laserkeilataan metsänkasvua.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa dronet voivat tuoda etuja myös tavaralogistiikkaan. Pieniä ja kalliita tavaroita voidaan siirtää kumipyöriltä dronen kyytiin ja tuoda näin myös harvaan asutuille tai hankalakulkuisille alueille uusia palveluita.

–Opinnäytetyötä varten tekemieni haastattelujen perusteella dronet ovat tulleet jäädäkseen. Niiden tulevaisuus on vielä avoin, joskin mahdollisuuksia täynnä, Mansikkaniemi toteaa.

Mansikkaniemen ylemmän korkeakoulututkinnon opinnäytetyö on tehty osana Tulevaisuuden liikennejärjestelmät -koulutusohjelmaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic