Lounais-Häme

HAMK:n Venla etsii valmennettavia naisyrittäjiä

Mukaan etsitään yrittäjiä myös Forssan seudulta.
Marjo Vaalgamaan mukaan yrittäjänaisilla on erityisen suuri tarve joustaviin koulutusratkaisuihin, sillä työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen on haastavaa. Kuva: Pekka Rautiainen
Marjo Vaalgamaan mukaan yrittäjänaisilla on erityisen suuri tarve joustaviin koulutusratkaisuihin, sillä työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen on haastavaa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen ammattikorkeakoulussa on käynnistynyt yrittäjänaisille suunnattu VENLA-valmennus, jonka tavoitteena on tukea liiketoiminnan kasvua ja kannattavuutta.

– Mukaan on jo lähtenyt kahdeksan naisyrittäjää Hämeenlinnan seudulta, mutta valmennukseen toivotaan myös Forssan ja Riihimäen seudulta, kertoo projektipäällikkö Marjo Vaalgamaa.

Vaalgamaan mukaan tavoitteena on saada valmennukseen 20 yritystä ja 30 yrittäjää.

– Yhdestä yrityksestä voi osallistua useampikin nainen. Valmennus on suunnattu erityisesti jo toimiville yrittäjille. Mukaan on lähtenyt sekä alle vuoden toimineita yrittäjiä että kokeneita konkareita.

Valmennusta on esitelty jo Hämeenlinnassa, Forssaan esittelytapahtuma on suunniteltuna syksyksi.

Valmennuksessa kokeillaan uudenlaista toteutusmallia, joka pohjautuu Flipped Learning -menetelmään, verkkopohjaisiin valmennusmateriaaleihin ja omavalmentajan tukeen.

Menetelmässä oppimistilanne käännetään niin, että opiskelijasta tulee aktiivinen osapuoli, kun hän perehtyy asioihin oman työn kautta ja hakee itse tarvitsemaansa tietoa. Opettajan rooli on houkutella keskeisten teemojen pariin ja tukea oppimisessa. Samaa menetelmää on käytetty HAMK:ssa muun muassa ylempää tradenomitutkintoa opiskelevien koulutuksessa.

Uudessa valmennuksessa menetelmää sovelletaan yritysvalmennukseen. Sen arvioidaan sopivan siihen erityisen hyvin, koska tehtävissä tartutaan oman liiketoiminnan haasteisiin ja opit siirtyvät suoraan käytäntöön.

Vaalgamaan mukaan yrittäjänaisilla on erityisen suuri tarve joustaviin koulutusratkaisuihin, sillä työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen on haastavaa. Valmennus pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen joustavilla aikatauluilla, verkosta saatavilla oppimismateriaaleilla sekä valmennuspaketin joustavalla laajuudella.

VENLA-valmennuksen omavalmentaja toimii yrittäjänaisten liiketoiminnan kehittämisen ”personal trainerina”. Hän käy jokaisen osallistujan kanssa alkukeskustelun, jossa käydään läpi omaa tilannetta ja kehittämistavoitteita. Omavalmentaja antaa tukea oppimiseen ja oman liiketoiminnan kehittämiseen koko valmennuksen ajan. Yhteydenpidon määrä ja tapa sovitaan yhdessä.

Valmennus on osa HAMK:n ja Lahden ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttamaa VENLA – koulutusta verkossa ja langattomasti -hanketta, joka on osin rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston tuella.

Uusimmat