Lounais-Häme

Hammashoito parin toimijan varassa

Yksityisten hammashoitopaikkojen määrä on viime vuosina tippunut merkittävästi Forssassa. Vielä 15 vuotta sitten Forssassa oli yksityisiä hammaslääkäreitä kymmenkunta. Nyt niitä on enää kaksi, Attendon alainen Forssan Hammaslääkärikeskus oy sekä Forssan Erikoishammaslääkärit oy.
Julkisella puolella toimivan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vastaavan hammaslääkärin Heikki Toivosen mielestä uudet yksityiset vastaanotot olisivat tervetulleita.
– Omasta näkökulmastani katsottuna yksityinen puoli on suoraan sanoen niukka täällä. Asiakkailla saisi olla enemmän valinnanvaraa. Väkimäärään nähden yksityisiä on Forssassa vähän, Toivonen sanoo.
Forssan Hammaslääkärikeskuksen tällä hetkellä ainoan hammaslääkärin Timo Pursiaisen mukaan yksityistä hammashoitoa on käytännössä minimimäärä Forssan kokoiselle kaupungille. 
Koska yrityksiä on vain kaksi, myös kilpailu asiakkaista on pientä. Hammaslääkärikeskukseen pääsee kiireettömään hoitoon viikon parin odotuksella, Erikoishammaslääkäreille parissa viikossa ja julkiselle puolelle koko Forssan seudun kuntayhtymän alueella noin 70 päivässä.
Akuuteissa tapauksissa jokaiselle vastaanotolle pääsee saman päivän aikana.
Asiakasmääriin ollaan yrityksissä tyytyväisiä. Aikatauluja ei vedetä liian kireälle, jotta hoidolle jää tarvittava aika, mutta odotusajat eivät silti kasva liian suuriksi.
Yksityisten hammaslääkärien taloudelliset tulokset ovat myös olleet mainiota Pursiaisen sekä Erikoishammaslääkärit oy:n toimitusjohtajan ja hammaslääkärin Pertti Salpiolan mukaan.
Yksityisistä yhden hengen hammaslääkärivastaanotoista on suurin osa lopettanut, kun ainoa työntekijä on tullut eläkeikään, eikä nuoria jatkajia yritykselle enää ole löytynyt.
– Aiemmin jos yksin tehnyt kollega esimerkiksi jäi eläkkeelle, nuorempi täytti paikan ja alkoi hoitaa jo valmista asiakaskuntaa. Nuori näki myös työnsä tuloksia, kun viipyi työssään pidemmän aikaa, Pursiainen sanoo.
Yhden hengen vastaanottoja ei vain Pursiaisen mukaan enää perusteta.
– Nuoret eivät halua ottaa yrittäjäriskiä. Mennään ”ei ole huolta huomisesta” -mentaliteetilla. Jos ei ole yrittäjä, iltapäivällä kun panee vastaanoton oven kiinni, huolet jäävät sinne. Jos työpaikka ei tunnukaan vain työntekijän asemassa ollessa kivalta, mennään muualle, hän toteaa.
Pursiainen uskoo, että uusikin yhden hengen hammaslääkäriyritys voisi olla kannattava Forssassa, jos vain löytyisi yrittäjiä. 
– Uskon, että voisi menestyä. Meilläkin pystyisi parhaimmillaan olemaan asiakasmäärien puolesta useampikin hammaslääkäri, jos kasvattaisimme aukioloaikoja.
– Tarvetta olisi varmasti hurjan paljon, tapauksia on varmasti hoitamatta. On paljon ihmisiä, jotka kävivät jo eläkkeelle jääneillä hammaslääkäreillä ja hakevat yhä uutta paikkaa, Pursiainen sanoo.
Salpiola uskoo, että jos uusia hammashoitoloita tulisikin Forssaan, ne olisivat jonkin ketjun alaisuudessa.
Jos uusi yrittäjä haluaa alalle Forssassa, Salpiola toivottaa tervetulleeksi.
– Ei minulla ole mitään sitä vastaan. Jos tuntuu, että se kannattaa, niin mikäs siinä, Salpiola hymähtää.
Hammaslääkärikeskuksen hammaslääkäreistä toinen jäi eläkkeelle elokuun alussa, eikä Pursiainen ole vielä löytänet vierelleen sopivaa henkilöä, jonka palkkaisi. 
– Ainakin tällä hetkellä täällä kyllä kärsimme työvoimapulasta, Pursiainen sanoo.
Lyhytaikaisiin pesteihin haluavia löytyisi, mutta se ei Pursiaisen mukaan palvele hammaslääkäriä eikä asiakasta, jos lääkäri vaihtuisi jatkuvasti.
Jos sopivia, paikkakunnalle sitoutuneita työntekijöitä löytyisi, Pursiainen olisi valmis ottamaan jopa kaksi uutta hammaslääkäriä Hammaslääkärikeskuksen palkkalistoille.
Salpiolan mukaan Erikoishammaslääkärit on löytänyt sopivia työntekijöitä ja palkannut tänä vuonnakin uusia työntekijöitä. Yritys toimii myös Parolassa.
Toisen hammaslääkärin jäätyä eläkkeelle on Hammaslääkärikeskuksella ollut jonkin verran normaalia enemmän jonoja.
– Sumaa voisi purkaa lyhyemmän pätkän tekevällä, mutta jatkotoimet jäisivät silti minulle. Attendon kautta saisin työntekijöitä, mutta siinä on sama juttu, Pursiainen toteaa.
– Kahdesta neljään forssalaista henkilöä on opiskelemassa hammaslääkäriksi. Täytyy vain toivoa, että he palaisivat paikkakunnalle, töitä löytyisi kyllä, Pursiainen naurahtaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti