Lounais-Häme

Hämyisten hetkien kuvia luonnosta

Auringonpalvonta ei inspiroi luontokuvaajaa. Ainakaan kuvattavaa kameran etsimeen hakiessa. Sumujen ja sateiden sekaan hän tuntee sen sijaan kutsumusta sitäkin enemmän. Niin ja ennen kaikkea myöhäisiltojen ja varhaisaamujen hämärähetkiin.

-Päivä on piloilla, jos kesäaamuina ei pääse liikkeelle kello neljän – viiden aikoihin, tiivistää aiheen parissa pitkän linjan tekijöihin lukeutuva Olli Pylkkönen.

Hän huomauttaa, että passikuvien ottaminen luontokohteista ei häntä tässä vaiheessa enää kiinnosta. Hän katsoo matkan varrella kertyneen kuvasadon, itsekritiikin kasvamisen ja nähtävillemme kaiken aikaa tarjoutuvan kuvatulvan opettaneen arvostamaan kuvien sisällössä ideaa ja tunnelmaa.

Matti Koppanen jakaa niin ikään pitkän linjan luontokuvaharrastajana Pylkkösen sanoman, todeten pelkästään tavoiteltavan kuvan jäljille pääsemisen kuuluvan homman viehätyksiin, joita joku voisi uhrauksiksikin kuvitella.

-Kyllä hyvälle kuvausapajalle päästäkseen aina Kuhmon Vartiukseen kannattaa matkata.

Koppanen muistaa viettäneensä kyseisessä, runsaan 600 kilometrin ajamista yhteen suuntaan vaativassa paikassa kameroineen luonnonhelmassa vuodesta 2012 lähtien yhteensä 43 yötä. Pitkälle menevää tuttavuutta samaisen kohteen kanssa on kertynyt myös Pylkköselle.

 

Silti miehet ovat tallentaneet pääosan vuosien varrella kertyneestä kuvasadostaan kotoisemmissa maisemissa. Luontoa kuvaavalle kun riittää virikkeitä lounaisessa Hämeessämmekin.

Pylkkönen ja Koppanen kuuluvat Forssan seudun kamerat ry:n pitkäaikaisiin aktiivijäseniin. Otteita myös heidän luontokuvasaalistaan on esillä yhdistyksen näyttelyssä, joka on esillä huomenna torstaina uudistuneena avautuvassa ja nimensä Luontomuseoksi muuttaneessa entisessä Forssan luonnonhistoriallisessa museossa.

Näyttelyyn osallistuu kymmenkunta Forssan seudun kameroiden jäsentä yhteensä reilulla parillakymmenellä katsojaystävällisen kokoisella kuvallaan. Pylkkänen ja Koppanen toteavat tarjonnassa riittäneen valinnan varaa. Ripustuksessa lähdettiin heidän mukaansa luontokuvaan erilaisuusnäkökulmaa tuovasta ajatuksesta.

-Pyrimme välttämään katsojalle tarjonnan samanhenkisyydestä helposti syntyvää ähkyn tunnetta. Tarkoituksemme on myös vaihtaa ainakin osa esillä olevasta aineistosta näyttelyn kuluessa.

 

Korostetun huomioannoksen erilaisuudellaan näyttelyssä ottavat Ilmari Luodon kolme kollaasia. Ne välittävät kukin todellisuudessa vain sekunnin verran kestävän tapahtumasarjan kuuteen silmänräpäykseen tiivistettynä. Niissä yhdessä harmaahaikara nappaa selkälokilta kalan, yhdessä harmaahaikara hätistää lajitoverinsa pois kelon latvasta ja yhdessä kalasääski hätistää harmaahaikaran kelon latvasta.

-Nämä edustavat kaikki tilanteita, joita ei pysty erottamaan näin yksityiskohtaisesti luonnossa silmällään. Siinä tarvitaan nopealla sarjatulella toimivaa kameraa ja harjaantunutta kuvaajaa, Olli Pylkkönen ja Matti Koppanen huomauttavat.

He kiittelevät Luontomuseon vaihtuville näyttelyille tarjoamia toteutusedellytyksiä.

-Olemme pystytelleet ajan saatossa näyttelyitä monenlaisiin paikkoihin, mutta missään se ei ollut näin helppoa kuin näillä ripustussysteemeillä.

Myös kasvonsa perusteellisesti nimenvaihdoksensa myötä pesseen museon vaihtuville näyttelyille omistettu seinäpinta ansaitsee kehut ripustettaville teoksille oikeutta tekevällä selkeydellään. Lisäksi näyttelyseinää riittää aiempaa laajamuotoisempiin esillepanoihin. FL

 

Forssan seudun kameroiden huomenna 15.6. avautuva luontokuvanäyttely on esillä Forssan kirjastorakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevassa Luontomuseossa 15. elokuuta asti. Museo on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10 – 16.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic