Lounais-Häme

Hanhien aiheuttamat tuhot närästävät viljelijöitä myös Lounais-Hämeessä – "Kaikki nypitty tyhjäksi"

"Viljelijöiden tekemä työ ja tuotantopanokset muuttuvat hanhen ulosteeksi."
Muuttomatkoillaan olevia valkoposkihanhia on nähty Hämeessäkin tuhatmäärin. Kuva: Erkki Laine
Muuttomatkoillaan olevia valkoposkihanhia on nähty Hämeessäkin tuhatmäärin. Kuva: Erkki Laine

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) johtokunta vaatii ympäristöministeriölle suunnatussa vetoomuksessa sallimaan tuhoja aiheuttavien hanhien poistamisen pelloilta ja että viljelijöille myönnetään täydet korvaukset hanhituhoista.

MTK:n tiedotteessa kuvataan, kuvaillaan, kuinka hanhituhoista kärsivien viljelijöiden ”tekemä työ ja tuotantopanokset muuttuvat hanhen ulosteeksi”. Valkoposkihanhet laiduntavat säilörehunurmet ja syysviljat sekä kaivavat pellosta kevätkylvöjen viljat, herneet, härkäpavut ja sipulit.

Joillakin tiloilla joudutaan MTK:n mukaan harkitsemaan karjataloudesta luopumista.

Tuhoja etenkin kakkostien lähettyvillä

Myös Lounais-Hämeessä muuttomatkalla olevat hanhet ovat tehneet tuhojaan pelloilla. MTK Lounais-Hämeen puheenjohtaja Simo Horkka kuvailee hanhiparvia mielettömän suuriksi. Etenkin kakkostien lähellä olevat pellot ovat olleet syystä tai toisesta hanhien lempipysähdyspaikkoja.

– Latovainiossa esimerkiksi eräs viljelijä on kärsinyt pahasti. Kaikki on nypitty tyhjäksi joiltain kohdin. Myös omilla pelloillani hanhet ovat tehneet joskus todella pahaa jälkeä. Kevätsäilörehua ei välttämättä saa lainkaan hanhien syötyä kaiken, Horkka kertoo.

Pelkästään viime vuonna valkoposkien maatalousvahinkoja korvattiin vuodelta 2018 yhteensä yli 1,1 miljoonaa euroa. Pahimmillaan ongelma on Pohjois-Karjalassa, jonka osuus korvauksista oli 90 prosenttia.

Lue myös: ”Niin paljon ettei niitä pirukaan laske” – Hanhi- ja joutsenparvet huilaavat Humppilassa (FL 25.3.2019)

”Onko rauhoituksen arvoinen”

Hanhien ja samalla niiden aiheuttamien tuhojen määrä ovat kasvaneet Horkan mukaan Forssan seudulla viime vuosien aikana valtavasti.

– Valkoposkihanhia on niin paljon, että en tiedä, onko lintu enää rauhoituksen arvoinen, Horkka pohtii.

Lintujen karkottamiseen pelloilta tarvitaan pääsääntöisesti viranomaisen lupapäätös. Toistaiseksi yhtään valkoposkihanhea ei ole saanut ampua. Ensimmäinen poikkeuslupa on mahdollisesti tulossa syksylle.

MTK vaatiikin ympäristöministeriöltä, että hanhien välitön poistaminen tuhoista kärsiviltä pelloilta metsästämällä tulisi sallia Suomessa. Esimerkiksi Virossa suojametsästys on sallittua EU:n nykyistenkin direktiivien puitteissa kansalliseen lainsäädäntöön perustuen.

MTK:n johtokunta korostaa, että hanhituhoista aiheutuvat menetykset tulee korvata täysimääräisesti. Ympäristöministeriössä valmistellaan uutta lainsäädäntöä korvausperusteiden uusimiseksi. Uudistus on MTK:n mukaan välttämätön ja se tulee toteuttaa mahdollisimman pian. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.6.2020

Fingerpori

comic