Lounais-Häme

Hankkeet jumissa kunnes hyrrä pyörii

 

Kun maanviljelijät lähtivät traktorimarssille Helsinkiin, mukaan olisivat voineet lyöttäytyä myös maaseutuhankkeista vastaavat. Hankeaktiivit pysyivät kotitoimistoissa, vaikka tukiviivästykset koskevat maaseutuhankkeiden rahoitusta siinä missä maatalousyrittäjien suoria tukiakin.

Syy viivästyksiin on sama: Maaseutuviraston Hyrrä ei ota pyöriäkseen. Hyrrä on tietojärjestelmä, johon syötetään tukihakemukset ja jossa tehdään tukipäätökset. Aikataulut ovat pettäneet pahiten maaseudun hankerahoituksessa.

Tilanteen vakavuus konkretisoituu, kun LounaPlussan toiminnanjohtaja Tuula Kallioinen toteaa EU-hankekauden 2014–2020 pääsevän vihdoin alkuun.

-Maaseutuviraston viimeisen tiedotteen mukaan tukipäätöksiä saadaan kesäkuussa.

Hankekauden alkamisesta on tullut kuluneeksi tuolloin lähes 2,5 vuotta. Kallioisen mukaan alkuperäisestä aikataulusta ollaan jäljessä kuitenkin vain 1,5 vuotta.

-Hyrrän hakujärjestelmä avattiin 11.5.2015 eli neljä kuukautta alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin.

Kallioisen mukaan tukihakemuksien teko Hyrrä-ohjelmassa onnistuu, mutta päätöksiä ei saada sähköisestä järjestelmästä ulos.

LounaPlussan hallitus on tehnyt kuluvalla hankekaudella parikymmentä puoltavaa hankepäätöstä. Hankehakemukset odottavat nyt Hyrrä-järjestelmässä ELY-keskuksen lopullista hyväksyntää.

-Ely-keskus on tehnyt poikkeusmenettelyllä joitakin paperipäätöksiä, jotta kiireellisiä hankkeita on voitu käynnistää. Ensi viikon koulutuspäivillä kuullaan, jatketaanko paperipäätöksiä vai odotammeko Hyrrän kautta saatavia päätöksiä, Kallioinen kertoo.

Forssan seudulla on muutama hanke, jotka on aloitettu omalla riskillä ilman virallista hankepäätöstä. Riski ei Kallioisen mukaan ole suuri, sen verran tarkkaan hankkeiden perusteet kammataan LounaPlussassa läpi.

-Ongelma on rahoituksellinen. Ennen päätöstä aloitetut hankkeet voivat joutua odottamaan maksatusten alkamista kuukausia. Pirkanmaalla on ollut muutamia tukalia tapauksia, Kallioinen kertoo.

Kun Hyrrä alkaa pyöriä, edessä on päätösten suma.

Maaseudun hankemarkkinoille mielii myös ProAgrian HYMY, Hyvällä yhteistyöllä menestyviä yrityksiä -hanke, jota esiteltiin Ypäjällä, Paijan Maatilamajoituksen tiloissa.

Kaksivuotinen, vuoden 2016 alussa Kanta- ja Päijät-Hämeessä käynnistynyt hanke on saanut hyvän vastaanoton: Forssan seudulta on valmistelussa jo viisi yritystukihakemusta ja yrittäjien pienryhmätoiminta on käynnistymässä, vaikka hanketta ollaan vasta tekemässä tutuksi.

ProAgria Etelä-Suomen palvelupäällikkö Satu Nurmi arvioi, että HYMY:llä on annettavaa erityisesti yrityksille, joiden ideat liittyvät energiaan, hevosiin, palveluihin tai lähiruokaan.

-Me sparraamme yrittäjiä investoimaan, ideoimaan uutta ja uskomaan tulevaan laihempien vuosien jälkeen, Nurmi kannustaa.

HYMY toimii tiiviissä yhteistyössä LounaPlussan ja muiden asiantuntijaorganisaatioiden kanssa. FL

Seuraavat ProAgrian yrittäjätilaisuudet ja HYMY-hankkeeen esittelyt Tammelan kunnantalolla to 14.4. klo 16.30, Humppilan kunnantalolla to 21.4. klo 8.00 ja Forssan seudun kehittämiskeskuksessa 27.4. klo 8.00.

Aikataulu siirtyy ja siirtyy
Hyrrä-tietojärjestelmä mahdollistaa tukien haun sähköisesti.Hyrrä-järjestelmällä hallinnoidaan mm. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 kautta rahoitettavat maaseudun yritys- ja hanketuet, maatalouden investointituet sekä nuorten viljelijöiden aloitustuet.Hyrrä-tietojärjestelmän kehittäminen alkoi vuonna 2012. Hyrrä korvaa Hanke2007- ja Rahtu-tietojärjestelmät.2015Maaseudun kehittämistukia on voinut hakea Hyrrän kautta keväästä 2015 alkaen.Ensimmäiset maksut Hyrrä-järjestelmän kautta alkoivat viime vuoden lopulla, jolloin maksettiin ensimmäisiä neuvontakorvauksen ja nuoren viljelijän aloitustuen maksuja.Hyrrän käyttöönotto on kangerrellut ennakoitua pahemmin. Päätöksistä on tehty paperipäätöksinä. Paperipäätöksistä päästään Maaseutuviraston mukaan eroon alkusyksystä, kun ELY-keskukset voivat siirtyä kokonaan sähköiseen päätöksentekoon yritys- ja hanketukien osalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti