Lounais-Häme

Hannu Juvonen lopetti sote-ratkaisun odottamisen ja lähtee eläkkeelle

Kun isot linjaukset Kanta-Hämeessä on tehty, on sopiva aika väistyä.
Hannu Juvosen johtajakautena Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä saatiin aikaan isoja päätöksiä. Niiden toimeenpano jää seuraajan vastuulle. Kuva: Pekka Rautiainen

Ei ole mitään uutta työtä takataskussa. Näin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen, 63, on viime viikkoina selittänyt kerran jos toisenkin. Vakuudeksi hän esittelee työeläkekorttinsa.

– Jään eläkkeelle tammikuun alusta.

Kyselyt liittyvät todennäköisesti siihen, että reilu vuosi sitten tiedotettiin Juvosen jatkavan virassaan vuoden 2021 loppuun saakka.

– Kyse on sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä. Alun perin minut palkattiin vuoden 2018 loppuun, koska maakunnan piti aloittaa vuoden vaihteessa 2019.

Ensin uudistus siirtyi vuodella.

– Kun minua pyydettiin jatkamaan, pohdin, että on tärkeää huolehtia uudistuksen toimeenpanosta sen alkuvaiheessa. Sovittiin jatko vuoden 2021 loppuun asti.

Nyt asia on jälleen pitkittynyt, eikä uudistuksen toteutuminen nykymuodossaan ole varmaa.

– Päätin, että nyt on oikea aika jäädä pois. Seuraaja voi tarttua asioihin.

Tammikuussa valittava seuraaja saa työpöydälleen varsin isoja kokonaisuuksia.

– Sairaalainvestoinnin käynnistämisestä on isot päätökset tehty, samoin 8 tähden sairaala -suunnitelman periaatteista. Koskaan, ainakaan lähivuosina, ei tule sellaista tilannetta, että kaikki olisi valmista.

Seuraaja ei pääse helpolla, vaan töitä on luvassa paljon. Ensin pitää paneutua meneillään oleviin hankkeisiin. Toimeenpanossa ja yksityiskohtien viilaamisessa riittää työtä.

Juvonen laskee, että kolmessa vuodessa on saatu aikaan paljon.

Omaan piikkiinsä hän ei ota uusia avauksia, vaan katsoo, että esimerkiksi 8 tähden sairaala -kuvio Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa lähti vuonna 2016 pidetyistä hallituksen strategiapalavereista.

– Yhteistyön tiivistäminen erityisvastuualueella vastaa niihin kasvaviin laatu- ja osaamisvaatimuksiin, joita pienehköissä keskussairaaloissa on muuten vaikea täyttää. Oman toiminnan kehittäminen vahvemman strategisen kumppanin kanssa vastaa myös valinnanvapauden tuomaan haasteeseen.

Juvonen korostaa, että nyt rakennetaan kokonaan uutta yhtiötä tai osuuskuntaa. Kyse ei ole fuusiosta.

Väestötutkimuksissa erityisesti nuoret priorisoivat yliopistosairaaloiden palveluita.

– Siksi tarvitaan Tays Hämeenlinna, Tays Riihimäki ja Tays Forssa.

Jos nyt tekeillä oleva sote- ja maakuntauudistus kaatuu, veikkauksena on, että ainakin maakuntien määrää karsitaan.

– Maakuntarakenne ei ole itseisarvo, mutta sillä on merkitystä, koska kaikki suunnitelmat ja iso sairaalainvestointi perustuvat nykyiseen rakenteeseen.

Se Juvosta harmittaa, että toimeenpanovaiheessa ryhdytään jarruttamaan.

– On tehty pitkäjänteisiä päätöksiä investoinneista ja 8 tähden sairaalasta. Siinä vaiheessa, kun pitää ryhtyä niitä toimeenpanemaan, osa kuntien virkamiehistä ja päättäjistä haluaa ruveta viivyttelemään ja hidastamaan.

Tämä liittyy lähinnä Riihimäellä käytyyn keskusteluun.

– Asiat ovat silti edenneet, mutta yleiseen ilmapiiriin sillä on vaikutusta.

Koulutukseltaan Hannu Juvonen on psykiatrian erikoislääkäri. Psykiatrin töitä hän ei ole tehnyt aikoihin, mutta sanoo, että alan kokemuksesta on hyötyä isojen muutosten johtamisessa.

– Kokemus antaa ymmärrystä siitä, mikä merkitys vuorovaikutuksella on muutosten aikaansaamisessa ja myös siitä, ettei muutos synny heti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic