Lounais-Häme Humppila

Hannu Mustonen tuntee maatalouden ja sen liitännäiselinkeinot

Hannu ja Aila Mustonen muodostavat tehokkaan työparin 40 avioliittovuoden harjaannuttamalla yhteispelillä.

Yli puolet humppilalaisen Maataloustilitoimisto Hannu Mustosen asiakkaista on maatalousyrittäjiä. Näiden lisäksi asiakaskunnassa on monia yksinyrittäjiä, kuten partureita ja takseja. Asiakkaita on jo kolmannessa polvessa.

– Minusta on järkevää, että yrittäjät tekevät omaa hommaansa ja jättävät taloushallinnon minulle, tilitoimistoyrittäjä Hannu Mustonen mainitsee.

Tilitoimisto on toiminut 30 vuoden ajan. Yritys tarjoaa kirjanpitopalveluita yrityksille, yhdistyksille ja maatiloille. Maataloustilitoimiston erikoisalaa ovat maatalouden liitännäiselinkeinojen tuntemus sekä EU-tukihakemusten ja viljelysuunnitelmien teko maatiloille.

Maataloustilitoimisto Hannu Mustosen Hannu ja Aila Mustonen palkittiin lauantaina Humppilan vuoden yrittäjänä. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Humppilan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Urpolan Kartanossa järjestetyssä Humppilan yrittäjäjuhlassa.

Ensimmäisiä kosketuksia maatalouden tilinpitoon Hannu sai oman veroilmoituksen tekemisestä tuoreena maatalousyrittäjänä. Paimion maatalousopistossa saadut talouslaskennan opit tulivat hyödyksi. Hän on tehnyt kirjanpitoja tuosta vuodesta 1979 alkaen, ensin tuttuja autellen, kunnes vuonna 1988 hän perusti oman yrityksen.

Yritykseen hankittiin 1980-luvulla ensimmäinen tietokone, 28 000 silloista markkaa maksanut Mikromikko. Kone on edelleen muistona toimiston hyllyn päällä, arkistohyllyn joka oli yrityksen ensimmäinen hankinta. Vuodesta 1998 alkaen asiat on hoidettu sähköisten järjestelmien kautta, alkuun modeemiyhteyden kautta.

Yrityksen toimisto on ollut alusta alkaen konttorihuoneessa Mustosten kotitilalla Järvensuon kylällä. Kiireiseen aikaan vaimo Aila auttaa esimerkiksi talouslukujen syöttämisessä kirjanpito-ohjelmaan. Hannun mukaan he muodostavat tehokkaan työtiimin. Hän antaa täyden tunnustuksen vaimolleen.

– Ilman hyvää puolisoa en olisi tähän asti jaksanut.

Aila Mustonen pyörittää maatilan yhteydessä kirpputoria ja työskentelee röntgenhoitajana Forssan sairaalassa tarpeen tullen töihin kutsuttaessa.

Kirjanpitäjällä on iso vastuu, työt on tehtävä huolellisesti ja annetussa aikataulussa. Erityisesti vuoden alkukuukaudet ovat kiireisiä.

– Keväällä ei auta edes flunssaa sairastaa. Mutta sen olen oppinut, että en enää kärsi stressistä. Kaikista tilanteista on selvitty. Virkamiehetkin tekevät työtään, johon heidät on määrätty.

Myös muut toimijat ovat luottaneet Hannuun hankalampienkin tapausten hoitajana.

– 1990-luvun lama oli minun yliopistoni yritysten ja yksityisten velkajärjestelyjen hoitamisessa.

Suomen liittyminen Euroopan Unioniin vuonna 1994 toi maatilojen EU-avustajaksi ryhtyneelle Mustoselle paljon lisää töitä tukiviidakon selättämisessä. Mustosen merkittävä työ maatalouden edistämiseksi huomioitiin vuonna 1997, kun tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein.

Mustonen harrastaa yhdistystoimintaa monipuolisesti. Humppilan Yrittäjissä hän on ollut ensin rivijäsenenä vuodesta 1990, sihteerinä vierähti 13 vuotta 1996 alkaen. Puheenjohtajana Hannu Mustonen toimi 2010–2016. Nyt hän on yhdistyksen rahastonhoitaja.

– Toiminta yrittäjäyhdistyksessä on ollut hyvästä sidosryhmien löytämisessä ja asiakashankinnassa, hän kiittelee.

Aikaa on liiennyt myös kunnalliseen luottamustoimintaan. Kokemusta kunnalliselämästä on kertynyt neljännesvuosisadan verran.

– Hannu ei osaa sanoa ei, Aila naurahtaa miehensä moninaisia harrastuksia ja luottamustoimia. FL

Maataloustilitoimisto Hannu Mustonen, Humppila

Yrittäjä: Hannu Mustonen

Perustettu: 1988

Työntekijöitä: 1

Toimiala: taloushallinnon palvelut

Muuta: Humppilan vuoden yrittäjä 2018

Fingerpori

comic

Näkoislehti

20.2.2020

Uusimmat