Lounais-Häme

Hapanleipäjuuria etsitään Luken tutkimukseen

Ruisleivän vanhoja hapanjuuria etsitään nyt tutkimuskohteiksi. Pitkään viljeltyjen kasvikantojen lisäksi Luonnonvarakeskus Luke on kiinnostunut vanhoista ruistaikinahapanjuurista.

Vanhoissa leipäjuurissa tutkimuskohteena ovat mikrobiologiset ominaisuudet ja makuerot.

-Vielä muutama sukupolvi sitten jokaisella tilalla oli oma puinen tiinu, jossa säilytettiin raskia eli leipäjuurta. Hapantaikinajuuri saattoi olla erittäin vanhaa, suvussa jaettua ja vaalittua, tietää Luken tutkija Maarit Heinonen.

Heinosen mukaan taikinan hapattamisen ansiosta leivän säilyvyys ja ravintoarvo paranevat. Lisäksi ravintoaineet vapautuvat paremmin ihmiselle imeytyvään muotoon.

Luke ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) aloittivat vanhoja raskeja koskevan tiedon keruun viime vuonna.

-Haluamme nyt täydentää HAMKin opiskelija Netta Leppäsen kokoamaa aineistoa, Heinonen jatkaa.

Sukupolvelta toiselle kulkeneista leipäjuurista voi ilmoittaa tutkija Maarit Heinoselle, sähköpostilla maarit.heinonen@luke.fi tai puhelimitse. 029 532 6117. FL

 

Uusimmat