Lounais-Häme

Härdelli on aikamoinen

Jokioisten kunnanhallituksen lausunnossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiluonnoksesta sekä maakuntalakiluonnoksesta todetaan muun muassa, että uudistuksen lähtökohdat ja tavoitteet ovat oikeat.

Jokioisten kunta kuitenkin muistuttaa, että väestön terveys- ja hyvinvointierot saattavat uudistuksen jälkeen kasvaa kaventumisen sijaan.

-Kun sote-järjestämisvastuu siirrettään maakunnille, parantaa se alueiden välistä yhdenvertaisuutta, mutta väestöryhmien väliseen yhdenvertaisuuteen sillä ei ole suoraa vaikutusta, lausunnossa todetaan.

Kunnanjohtaja Jarmo Määttä suhtautuu uudistukseen kriittisesti niin kuin alueen kaikki kunnat.

-Liikaa asioita yhteen uudistukseen.

Kaikkien Kanta-Hämeen kuntien lausunnot ovat samanlaisia, joten Jokioisten lausunto ei poikkea linjasta.

-Uudistuksen käsittelyaika todennäköisesti venyy kuntien lausuntojen takia. On tämä hirveä härdelli, Määttä summaa.

Lausunnossa myös todetaan, että uudistuksen säästötavoite voi toteutua muun muassa resurssien käytön tehostamisen ja päällekkäisyyksien poistamisen kautta, mutta palvelujen kasvupaineen takia palveluja voidaan joutua leikkaamaan tai tuloja joudutaan lisäämään.

Jokiosilla ollaan myös sitä mieltä, että lainsäädäntö rajoittaa kuntien itsehallintoa. Kritiikkiä tulee myös siitä, että palvelujen järjestämisvastuu todellinen valta ja sitä myöten järjestämisfunktio jää heikoksi.

Kunnan lausunnossa kritisoidaan myös maakunnan yhtiöittämisvelvollisuutta. Jokioisten kunnanhallituksen mukaan yhtiöittämisvelvollisuus rajaa ja hajottaa maakunnan tuotantotapoja tarpeettomasti.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt kunnilta lausunnot lakiluonnoksesta. Ne pitää toimittaa ministeriöön marraskuun 9. päivään mennessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti