Lounais-Häme Somero

Härkälän kartanon kesä yhdistelee grafiikkaa ja idän historiaa

Kuhankosken Killan Taina Sipilä ja Maritta Viitala ovat somerolaiskartanon kesän taiteilijat.
Kuhankosken Killan Taina Sipilä käy vuosittain Kuusamossa taideleirillä, jossa voi uppoutua tekemiseen, saada opetusta ja käydä keskusteluja toisten leiriläisten kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhankosken Killan Taina Sipilä käy vuosittain Kuusamossa taideleirillä, jossa voi uppoutua tekemiseen, saada opetusta ja käydä keskusteluja toisten leiriläisten kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tunnelmaa mutta samaan aikaan viivan tarkkuutta.

Niitä tavoittelee Taina Sipilä grafiikallaan. Forssalaisen Sipilän töitä on esillä Härkälän kartanossa Somerolla kesän ajan.

– Grafiikassa minua viehättää tietynlainen käsityöläisyys, mutta samalla voin kuitenkin yhdistää siihen teknisen tekemisen. Se viehättää varmasti rakennusarkkitehtitaustani vuoksi, Sipilä arvioi.

Vaikka grafiikka on prosessina hidas ja vaatii pitkäjänteisyyttä, siinä on mukana kiinnostava yllätyksen elementti.

– Lopputulos selviää vasta vedostamisen jälkeen.

Sipilä sanoo, että hänelle taide ja grafiikan teko on jatkuva oppimisen prosessi.

– En todellakaan ole valmis. Grafiikkaa olen tehnyt lähes 15 vuotta. Tutustuin metalligrafiikkaan Wahren-opiston kurssilla vuonna 2006 ja käyn vuosittain Kuusamossa taideleirillä. Siellä voin uppoutua tekemiseen, saada opetusta ja käydä keskusteluja toisten leiriläisten kanssa.

Viime vuosina Sipilän töiden värin määrä on lisääntynyt.

– Perinteisen mustavalkoisen grafiikan lisäksi vedostan töitäni eri väreissä. Se lisää yllätyksellisyyttä. Aiheet töihini löytyvät usein ympäröivästä luonnosta, puista ja rakennuksista.

Sipilä on tehnyt paljon Forssa-aiheista grafiikkaa, mutta Härkälässä esillä on pääosin muuta, kuten tallennettuja hetkiä Torronsuolta.

Sipilän töiden rinnalla Kartanogalleriassa on somerolaisen Maritta Viitalan pelkistetympää ilmaisua. Piirrosten aiheena ovat linnut, etenkin korpit.

– Olen korppimainen ihminen, Viitala naurahtaa ja lisää:

– Uteliaskin, mutta korpit kiinnostavat minua myös viikinkimytologian vuoksi. Odinilla oli korppinsa.

Viitala on toteuttanut korppipiirroksiaan niin, että niissä voi nähdä ihmismäisiä piirteitä. Yksi höyheniään pörhistelevä kraakkuja on Viitalan mukaan kuin ilkeä akka.

Viitalalla on vahva keramiikkatausta, ja hän käyttää myös keramiikkalaattoja alustanaan. Härkälän näyttelyssä on eri tekniikoilla tehtyjä piirroksia sekä keramiikkalaatoille että paperille.

Härkälän kartanon pysyvässä kokoelmassa on myös Viitalan metalligrafiikkaa.

Koronakevät ja -kesä on hiljentänyt myös Härkälän kartanon; ryhmävierailuita ja perhejuhlia on peruttu.

– Avaamme kotimuseomme ovet yleisölle pitkän odotuksen jälkeen. Korona-sulun ajan olemme käyttäneet näyttelyjen ja tilojen uudistamiseen ja kunnostamiseen, Soili Suominen-Hurme kertoo. 

Kartanossa pääsee kuvataiteen ja miljöön lisäksi tutustumaan myös itään eli kiinalaisiin ja japanilaisiin keräilyesineisiin. Ne ovat Soili Suominen-Hurmeen ja Raino Hurmeen omista kokoelmista. Jotkin esineet ovat lainassa ystäviltä.

– Esillä on esimerkiksi kiinalaisia hautalöytöjä ja japanilaisia samuraihaarniskoja 1600–1700-luvuilta, samuraimiekkoja sekä hinamatsureita- eli tyttöjen päivän nukkeja. Jotain siis perheen pienimmillekin, Suominen-Hurme kertoo. FL

Härkälän näyttelyt ovat avoinna 27.6.–8.8. pe–la klo 12–14. Opastetut kierrokset alkavat kello 12.30. 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic