Lounais-Häme

Härkätielle vetovoimaa yhteistyöllä

Ideoista ei ole pulaa, kun historia-, kulttuuri- ja luontomatkailun osaajat lyövät päänsä yhteen. Hämeen Härkätien varren väki paneutui siihen, miten keskiaikaisesta tiestä muokataan moderni matkailutuote.

-Ja ilman muuta paras sellainen! Ihme on, jos siihen ei täällä Hämeessä ja tällä joukolla pystytä. Tien varrella ja sen ympäristössä on uskomattoman paljon tarjottavaa. Sitä oli paljon jo edellisen Härkätie-hankkeen aikana, mutta nyt on vielä enemmän, Hämeen Liiton aluekehittäjä Minna Takala kiitteli.

Ryhmätöiden aikana nousi esiin useita toteuttamiskelpoisia matkailutuotteita, mutta yksi oli ylitse muiden: Pyöräilymatka kievarista kievariin.

-Sellainen paketti voidaan luoda yhteistyössä majoitus-, ravintola- ja ohjelmayritysten kanssa. Lisäksi tarvitaan pari pyöränkorjaajaa mukavin välein. Mistä löytyisi pyöräilystä innostunut yrittäjä, joka kokoaisi tästä täyden paketin? Markkinoita olisi Keski-Euroopassa, Takala ja tilaisuuden ohjannut Sirpa Haapaoja tiesivät.

-Pyöräilyreittejäkin on Tammelassa jo, tiesi Eija Laine.

-Samoin Someron seudulta Turkuun päin. Ne pitäisi saada kartalle yhdessä käyntikohteiden kanssa, lisäsi Elina Tuomarila.

Osallistujat totesivat, että paljon hyvää on jo tarjolla. Etenkin kesäaika on tapahtumia täynnä, mutta talveksikin jotain tarvitaan.

-Tien varrella on paljon erilaisia joulunajan tapahtumia, jotka huipentuvat jo tunnettuihin loppiaisvalkeisiin. Niistähän voisi kehittää tapahtumaketjun aina pikkujouluajasta loppiaiseen, he miettivät.

-Se kuulostaa valmiilta idealta, joka on helppo tuotteistaa. Pimeys ja valaistut vanhat rakennukset ja luonto voisivat kiinnostaa kansainvälisiä turisteja. Jos lunta sattuisi tulemaan, se olisi heille bonus, Haapaoja lisäsi.

Härkätien varren toimijat eivät ole jäämässä ideoidensa kanssa yksin. Hämeen Liitto ja Kulttuuriyhdistys Kuvio tarjoavat apua niin matkailutarjonnan koordinoimiseen ja koulutukseen kuin hankerahoituksen hakuun. Myös yhteinen nettisivusto linkkeineen pitäisi luoda. Siihen pitäisi saada kohteet, palvelut ja tarinatkin niin tien vierestä kuin kauempaa.

Takalan mukaan Härkätien kehittämiseen on lähdössä myös Varsinais-Suomen Liitto. Ilman paikallisia toimijoita työ ei kuitenkaan onnistu.

-Mukaan lähtee kyllä myös Härkatie-yhdistys ry, lupailivat Johanna Pelto-Huikko ja Ensi Kulta.

Opastus ja kyltit saatetaan myös ajan tasalle.

-Hämeen liitto ja Varsinais-Suomen liitto aikovat saattaa tien opastussuunnitelman ajan tasalle yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Hämeen Härkätie pitää tiukasti kiinni matkailutien statuksestaan. Kuulemani mukaan Kuninkaantieltä se poistuu, Takala lisäsi.

Perille löytäminen ja poikkeamisen mieliteon luominen ovat matkailulle olennaisia.

-Myös tienvarren palveluiden tarjoajien pitää näyttää ohikulkijoille, että auki ollaan. Kyltit heilumaan vaan ja ajantasainen tieto myös nettisivuille. Somea kannattaa hyödyntää niin yhteydenpitoon tienvarren kehittäjien kanssa kuin tiedon levittämiseenkin, Haapaoja neuvoi. FL

 

Härkätienhalmeilta
Hämeen Härkätie yhdistää Turun ja Hämeenlinnan. Se on pituudeltaan noin 160 km. Yli tuhat vuotta vanha tie on merkitty valko-ruskeislla häränpääkylteillä. Matkailun oppimiskahvilassa Tammelassa ideoitiin muun muassa:Napakka luontomatkailupaketti Hämeen järviylängöstä ja Ilvesreitistä.Pyhiinvaellus Turusta Renkoon – jotain uutta Santiago de Compostelan kävijöille. Osin vaikka meloen.Villiyrttiretriitin kainaloon riippukeinussa lepäilyä ja käynti Korteniemessä. Yrttimenu ravintolan tuotteeksi.Pyöräretkeilyä ja rakennusperintöä – entisajan tarinoita reitin varrelle QR-koodeilla.Aitoa designia ja taidetta Edelfeltin jalanjäljissä. Miksei myös itse tehden?Roolioppaita lisää mukaan tapahtumiin ja retkiin. Tarinat eläviksi."Tuu tuu tupakkirulla" – lasten Hämeen Härkätie. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic