Lounais-Häme

Harkitsetko eläimen ostamista internetin myyntipalstalta? – Lue, milloin hälytyskellojen pitäisi soida

Suomeen tuodaan eniten koiria ja kissoja, mutta myös eksoottisia eläimiä.
Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja. Ostajan kannattaa tarkistaa, että eläimet paperit ovat kunnossa. Kuvituskuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja. Ostajan kannattaa tarkistaa, että eläimen paperit ovat kunnossa. Kuvituskuva. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Poliisi kampanjoi tällä viikolla eläinrikoksia vastaa. Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä eläinrikoksista sekä rohkaista vinkkaamaan viranomaisille eläinten kaltoinkohtelusta.

Viime vuonna eläinrikoksia kirjattiin noin tuhat, joista yleisimpiä ovat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset. Eläinsuojelurikkomus eroaa rikoksesta siten, että siitä rangaistaan yleensä vain sakolla.

Eläinsuojelurikkomuksesta on kyse silloin, kun eläin joutuu ihmisen takia kokemaan kärsimystä esimerkiksi kuumassa autossa. Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen.

Jos rikos sisältää erityistä raakuutta tai julmuutta, se saatetaan luokitella törkeäksi. Tavallisen asteen eläinsuojelurikoksesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeutta jopa neljä vuotta.

Myynti-ilmoitus ei aina vastaa todellisuutta

Eläinrikoksista merkittävä osa liittyy eläinten laittomaan maahantuontiin.

Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja, mutta myös eksoottisia eläimiä, kuten kanarialintuja ja papukaijoja.

– Samoin voidaan olettaa, että maahan tuodaan myös muun muassa paperittomia matelijoita, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta kertoo.

Suomeen laittomasti päätyviä eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Salakuljettajan tavoitteena on pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi.

Yleistä on, että myynti-ilmoituksessa eläimen vakuutetaan olevan rokotettu ja sillä on kaikki vaadittavat paperit. Kauppojen jälkeen omistajalle saattaakin selvitä, että eläimellä on jokin sairaus tai ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity.

Poliisille ja eläinlääkäreille ainoa mahdollisuus voi olla eläimen lopettaminen, mikäli esimerkiksi tuodun eläimen papereissa ja alkuperässä on epäselvyyksiä ja on olemassa tautiriski.

Jos epäilee eläinrikosta, on syytä ottaa yhteyttä valvontaeläinlääkäriin tai eläinsuojelujärjestöön. Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos

myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, eikä hän ole kiinnostunut siitä, millaisen kodin ostaja eläimelle tarjoaa.

pentu tarjotaan mukaan heti tai pennun emä ei ole paikalla.

myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle ja myynnistä ei laadita kirjallista sopimusta.

eläimen alkuperää ei kerrota tai paperit eivät ole kunnossa.

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic