Lounais-Häme Forssa

Harrastatko puhallinsoittoa — Forssan kaupungin soittokunta kaipaa uusia soittajia riveihinsä

Soittajiston uusiutuminen pysyy Forssan kaupungin soittokunnasssa kuitenkin aihetta ajatteluun aiheuttavana kysymyksenä.
Forssan kaupungin soittokunnan harjoituksissa käy kymmenkunta puhallinsoiton harrastajaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan kaupungin soittokunnan harjoituksissa käy kymmenkunta puhallinsoiton harrastajaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ennen kaikkea liedien eli yksinlaulujen säveltäjänä tunnetun Yrjö Kilpisen Lippulaulu soi komeasti. Siis kappale, jonka V.A. Koskenniemen runoon perustuvat sanat kuuluisivat: Siniristilippumme, sulle käsin vannomme sydämin jne. Mutta eivät kuulu, sillä Lounais-Hämeen musiikkiopiston kakkoskerroksen salissa ovat päässeet vauhtiin Forssan kaupungin soittokunnan harjoitukset.

Liikutaan puhallinmusiikin linjalla, joka edustaa vuonna 1963 perustetun soittajiston perinteisintä osaamista. Harjoitusta johtaa orkesterin kapellimestarina Hooper Santos. Hänelle suomalainen ja samalla myös lounaishämäläinen puhallinsoitinperinne edustaa uutta tuttavuutta.

Mutta hyvin vaikuttaa brasilialaissyntyinen ja musiikkioppinsa kirkkomusiikin parissa hankkineena omaksuneen asiansa. Soittokunnan puheenjohtaja Kari Heikkilä vakuuttaa tyytyväisyyttään.

– Onneksi saimme vuosi sitten tietää, että Tammelasta löytyy tällainen kaveri, kun jouduimme etsimään kapellimestaria. Hän osaa hommansa ja tässä lähellä asuvana hänen apuunsa on aina helppo turvautua, kun apua tarvitsemme.

Tyytyväisyyttään vakuuttaa myös viisi vuotta Suomessa asunut ja tällä hetkellä musiikkiopintojaan Helsingin Metropolia-ammattikorkeakoulussa jatkava Hooper Santos. Hänen oma soittimensa on pasuuna ja Forssan kaupungin soittokunta ensimmäinen orkesteri, jossa hän toimii kapellimestarina

– Totta kai tykkään tästä työstä, joten kyllä tämä menee, vaikka opiskelutahtikin on tiukkaa.

Forssan kaupungin soittokunnan ohjelmisto käsittää satoja kappaleita. Monipuolisuudelle riittää myös tarvetta. Esimerkiksi lähestyvänä itsenäisyyspäivänä orkesteri suuntaa Tammelaan. Tiedossa on esiintyminen sekä seurakunnan messutilaisuudessa kirkossa että kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa koulukeskuksessa.

– Tulemme esittämään ainakin Tammelassa vaikuttaneen opettajan ja musiikkimiehenäkin tunnetuksi tulleen Matti Yli-Paavolan sävellyksiä.

– Kirkossa soitamme kirkkomusiikkia, mikä tarkoittaa virsiä riippuen siitä, mitä kanttori valitsee, Kari Heikkilä toteaa.

Kapellimestarin osalta asiat ovat siis Forssan kaupungin soittokunnassa mallillaan. Soittajien löytäminen rivien täydennykseksi pysyy kuitenkin aihetta ajatteluun antavana kysymyksenä.

Mukana on nykyisellään kymmenisen vakiojäsentä. Lisäksi tiedossa on reservejä, jotka täydentävät joukkoa tarpeen tullen ja mahdollisuuksiensa mukaan. Kari Heikkilä määrittelee kuvion niin, että nuoria lähtee joukosta sitä mukaa, kun he pääsevät koulusta ja vaihtavat paikkakuntaa. Ikähaitarin toisessa päässä tekee aika tehtävänsä.

Forssan kaupungin soittokunta on kuulunut tämän vuoden alusta lähtien Wahren-opiston organisaatioon. Opistolla pyörii soittokunnalla oma kurssinsa, jonka tavoitteisiin kuuluu uusien soittajien saaminen joukkoon.

– On siellä joitakin uusiakin mukana. Se taitaa vain olla niin, että puhallinsoitto ei innosta ihmisiä siinä määrin kuin joskus takavuosikymmeninä Kari Heikkilä toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic