Lounais-Häme

Harrasteajoneuvotapahtuma vakiintumassa Forssan seudulle

”Pelastettu museosta”, julistaa tarra hyvinkääläisen Teemu Eräpolun Volkswagen 1200 Deluxe -auton perässä.

Paremmin malli tunnetaan nimellä kuplavolkkari, tosin Eräpolun näyttävää ajoneuvoa on vaikea edes tunnistaa mallinsa edustajaksi, niin paljon autoa on muovattu.

-Jotkut puritaanit ovat sitä mieltä, että kaikki autot pitäisi entisöidä, mitään ei saisi rakentaa, Eräpolku toteaa.

Rakennettuja ja myös entisöityjä autoja oli viikonloppuna esillä Forssan seudulla, missä järjestettiin Do-Dads Reunion -harrasteajoneuvotapahtuma.

Tapahtuman yhtenä puuhamiehenä toimiva Pekka Mannermaa pitää itsekin enemmän rakennetuista harrasteautoista.

-On autoja, jotka kuuluu entisöidä, mutta tykkään kustomoiduista autoista enemmän, koska ne näyttävät mielestäni hienommilta, Mannermaa selittää.

-Ne ovat matalampia. Mainoskuvissakin autot olivat paljon matalampia kuin kaupassa, jostain se kertoo.

Tavallista kuplavolkkaria matalampi oli myös Do-Dadsiin ajaneen Eräpolun menopeli.

Eräpolku osti auton – tai oikeastaan mitä siitä oli jäljellä – vuonna 2011. Kokonaisen auton sijaan hän nimittäin sai käytännössä pelkän peltikuoren, joka irtosi 1000 euron hintaan.

-Tämä ei olisi kyllä mennytkään museoon, Eräpolku naurahtaa.

Eräpolku on kuluttanut autoonsa rahaa noin 15000 euroa, vaikka on metallialan ammattilaisena tehnyt kaiken työn itse.

-Minulla oli jo heti selkeä suunnitelma, mitä teen autolle. Vain kyljen väri muuttui suunnitelmasta. Kyljen piti olla sininen, mutta ruskea sopikin tähän paremmin, Eräpolku sanoo.

Eräpolku on muun muassa siirtänyt auton koria 25 senttimetriä taemmas ja ”chopannut” kattoa 5,5 senttiä. Hevosvoimia autossa on konepuolen uudistusten jälkeen noin 160–180.

Koko viikonlopun kestänyt Do-Dads alkoi perjantaina Mustialasta. Sieltä ajoneuvot siirtyivät lauantaina käymään Räyskälän lentokeskuksessa, missä oli paikalla jopa 500 ajoneuvoa. Räyskälässä muun muassa ajeltiin kiihdytysajoja ennen paluuta Mustialaan. Mustialassa ajoneuvoja oli noin sata.

Sunnuntaiaamuna tapahtuman päätti Do-Dads Kustom Life Outdoor Show -tapahtuma Forssan Kehräämöllä.

Forssaan tapahtuma rantautui nyt ensimmäistä kertaa.

Do-Dads -tapahtumia on järjestetty eri paikoissa vuodesta 2001, mutta nyt tapahtumapaikaksi on vakiintunut Tammela, jossa kokoonnuttiin neljännen kerran.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Do-Dads ry, jonka taustalla ovat Tomahawk Town, Pistons ja Dashers -tallit. Pick-Nickiäkin järjestävä Street Machine Club Forssa on myös mukana.

-Patoaukion alue vaikuttaa hienolta. Forssaan tulosta on tarkoitus tehdä pieni traditio. Forssa on kuitenkin perinteinen autokaupunki esimerkiksi juuri Pick-Nickin kautta, Mannermaa sanoo.

Selvä ero Do-Dadsilla on kuitenkin viikkoa myöhemmin järjestettävään Pick-Nickiin.

-Olemme vähän ”nurkkakuntaisempia”. Pick-Nickiin voi tulla millä tahansa harrasteajoneuvolla, me keskitymme vuosimallia 1963 vanhempiin harrasteajoneuvoihin, Mannermaa selittää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic