Lounais-Häme

Harrastuksesta ammatti ja elämäntapa

Erika Ollila talutti yhdessä Sonja Ahosen kanssa suomenhevostamma Tallimestaria Ypäjä-hallista kohti tallia. Takana oli vikellysnäytös avoimen ovien päivän sadoille vieraille. Ollila ja Ahonen ovat opiskelleet hevostalouden perustutkinnossa ratsastuksenohjaajiksi viime syksystä lähtien.

Siitä huolimatta Ollilan kotiutuminen Ypäjälle on vielä alussa.

-Aloitimme opinnot työssäoppimisjaksolla ja tein sen Kouvolassa. Olisi ehkä ollut mukavampi, jos opinnot olisivat alkaneet lähijaksolla täällä, hän toteaa.

Ahosen koulutustyöpaikka taas oli Ypäjällä.

-Lähiopetusta on ollut nyt joulukuusta lähtien, Ahonen lisää.

Kumpikin on ollut hevostyttöjä pienestä pitäen; rakkaasta harrastuksesta on nyt tulossa ammatti ja elämäntapa.

-Aika raskastahan tämä on. Voikohan sitä vielä harrastuksesta nauttia, Ollila pohtii.

Hevosopisto oy:n toimitusjohtaja, rehtori Pauliina Mansikkamäki sanoo, että alan opinnot on nimenomaan elämäntapavalinta. Opiskelijoista osa tulee peruskoulun ja lukion jälkeen yhteisvalinnan kautta ja osa jatkuvassa haussa.

-Meille on hakijoita tuplat avoimiin paikkoihin nähden, joten valintatilanteessa keskustelemme hakijoiden kanssa ja selvitämme, että millainen motivaatio heillä on. Hakijoilla on kyllä oikea kuva siitä millaista opiskelu ja ala ovat, Mansikkamäki toteaa.

Avoimet ovet -tapahtuma on edelleen merkittävä näyteikkuna Hevosopistolle ja kerää monisatapäisen yleisön. Sen rinnalle ovat tulleet Koulutuksen arkea -päivät, jotka on suunnattu koulutukseen pyrkiville tai siitä kiinnostuneille nuorille ja heidän perheilleen sekä opinto-ohjaajille.

Oppilaitokseen voi pyrkiä opiskelemaan myös kesken perinteisen kouluvuoden, jos hakijalla on jo tutkinto tai työkokemusta.

-Jatkuvaan hakuun kohdistunut kiinnostus on hämmästyttänyt. Meille on tammikuussa tullut jo 50 hakemusta, kun uusia opiskelijoita otetaan sisään vuodessa 150, Mansikkamäki toteaa.

Jatkuva haku ja lisääntynyt työssä oppiminen on tuonut oppilaitokselle uuden haasteen. Vuosikurssit eivät ole enää niin kiinteitä kuin ennen. Hevosopisto pohtii keinoja, joilla ryhmäyttää oppilaat.

-Haluamme, että edelleenkin meillä syntyy elinikäisiä ystävyyksiä. Meillä on esimerkiksi tutortoimintaa, jossa perehdytetään koulun tapoihin ja autetaan kouluun sopeutumisessa..

Yhteishaku toisen asteen oppilaitoksiin alkaa 20. helmikuuta ja päättyy 13. maaliskuuta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti