Lounais-Häme

Harrastuksesta kohti aitoa yrittäjyyttä

Hevosalan yritykset uskovat tulevaisuuteen ja haluavat laajentaa. Hevosala on myös kehittymässä harrastushenkisestä tekemisestä aidoksi yrittäjyydeksi.

Uudet suunnat käyvät selville Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK), Luonnonvarakeskus Luken ja hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen alan yrittäjille teettämästä kyselystä.

Aulangon Ratsastuskoulun yrittäjä Salla Varenti on tyytyväinen tuloksiin.

-Sanotaan, että hevosyrittäjällä olisi hyvä olla uskonnosta numero 10 ja matematiikasta 4. On hienoa huomata, että näin ei olekaan. Elämäntavan sijaan ala on kehittymässä aitoon yrittäjyyteen, hän toteaa.

Myös yritystoimintamuodot ovat monipuolistumassa, kun perinteisten ravi- ja ratsutallien rinnalle syntyy uutta.

-Tulevaisuudessa kasvavia yritystoiminnan muotoja ovat hevosavusteinen toiminta, hevosten hoivapalvelut, matkailu- ja vaellustoiminta sekä täysihoitopalvelut, sanoo erikoistutkija Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskuksesta.

Esimerkiksi Pohjois-Suomen positiiviset matkailunäkymät kantavat myös hevosalalle. Siellä aiotaan investoida juuri matkailua tukeviin rakenteisiin.

Pohjoisessa hevosala on kasvanut liikevaihdon kasvulla mitaten voimakkaimmin. Keskimääräinen liikevaihto vuodessa on noussut siellä viiden viime vuoden aikana 48 000 eurosta 60 000 euroon.

Päätoimisten hevosyritysten keskimääräinen liikevaihto oli kyselyn mukaan hieman yli 100 000 euroa.

-Yritys- ja aluekohtainen vaihtelu on suurta. Suurimmat liikevaihdot karttuvat Etelä- ja Lounais-Suomessa, pienimmät Pohjanmaalla.

Yritykset suunnittelevat nyt entistä pidemmälle. Jopa 28 prosenttia vastaajista aikoo laajentaa toimintaansa ja peräti 87 prosenttia investoi seuraavan viiden vuoden aikana. Suurinta laajennusinto on Pohjois-, Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Kyselyssä arvioitiin nyt ensi kertaa hevostalouden työllistävä vaikutus henkilötyövuosina.

-Se on noin 7 000 henkilötyövuotta ja lisäksi 1 000–1 500 erilaista harjoittelijaa. Kaiken kaikkiaan alalla tekee töitä 15 000-20 000 henkilöä., Saastamoinen arvioi.

Suomen Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen on positiivisesti yllättynyt näkymistä.

-Hevosalalla tapahtuvat investoinnit seuraavat kansantalouden suhdanteita, ja muutos positiiviseen on yllättävänkin nopea.

Louhelainen ja Hevosopiston toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki arvioivat yrittäjien investoivan nyt turvallisuuteen ja asiakasviihtyvyyteen. Vaatimustaso kasvaa.

-Tuotteita on rakennettava asiakkaiden näkökulmasta mutta myös rohkeammin aivan uusille asiakasryhmille, Louhelainen kannustaa.

Muutos pitää huomioida myös alan koulutuksessa, joka on perinteisesti keskittynyt hevoseen.

-Liiketaloutta, asiakaspalvelua ja teknologiaa pitää olla perusopetuksessa mutta myös jatko- ja täydennyskoulutuksessa, Mansikkamäki miettii.

Kyselyyn vastasi 575 yrittäjää, joista 75 prosenttia oli päätoimisia yrittäjiä. FL–LM

Fingerpori

comic