Lounais-Häme

Harrastustakuun kohderyhmänä yläkouluikäiset

Forssan kaupunki aikoo satsata erityisesti yläkouluikäisten lasten harrastusmahdollisuuksiin.

Kokoomuksen valtuustoryhmä teki viime maanantain valtuustokokouksessa aloitteen, jossa edellytetään Forssan kaupunkia käynnistämään selvitys siitä, miten kaikille eli noin 2700:lle alle 18-vuotiaalle forssalaiselle taataan mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Valtuustoaloitteen pohjalta sivistys- ja tulevaisuuspalvelujen toimiala saa tehtäväkseen selvittää asiaa ja laatia mahdollisen toimenpide-esityksen.

Sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen kertoo kohderyhmäksi valikoituvan erityisesti ongelmalliseksi koetut yläkouluikäiset.

-Siinä iässä seurassa harrastaminen vaatii aika kovaa treeniä ja sitoutumista. Tavoitteena on tarjota sen ikäisille parempia mahdollisuuksia höntsäliikuntaan, Pynnönen kertoo.

Pynnönen lupaa, ettei pienimpiäkään lapsia unohdeta. Heille kaupunki on jo tähän asti tarjonnut voittopuolisesti perhetapahtumia, joissa koko perhe on mukana harrastamassa.

Kokoomusryhmä totesi aloitteessaan, että tuoreimman nuorisobarometrin mukaan 35 prosenttia nuorista on jättänyt harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen vuoksi. Vielä ei ole tarkkaa arviota siitä, mitkä perheet voisivat saada taloudellista tukea lapsen harrastustoimintaan.

Sivistysjohtaja painottaa, että mitään tarkkaa konkretiaa ei vielä tässä vaiheessa voi luvata. Yhteistyö kaupungin ja paikallisten liikuntaseurojen kesken on tiivistä ja seuratapaamisia järjestetään säännöllisesti. Harrastustakuun onnistumisen takeena Pynnönen pitää toimivaa yhteistyötä kaupungin ja seurojen kesken.

-Seuroilta on tullut jonkun verran ajatuksia tuosta höntsäliikunnasta, ja nyt siihen haetaan oikeita lääkkeitä tietysti myös nuoria kuullen. Liikunnan pitää olla nuorille kivaa ja vapaamuotoista, jotta kaikki löytäisivät itselleen sopivan lajin.

Pynnösen mukaan merkittävässä roolissa ovat myös koulujen liikunnanopettajat. Silläkin saralla tavoitteena on löytää liikkumisen ilo heittämällä mitat ja kellot nurkkaan.

Forssan Kokoomuksen puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva toivoo aloitteen toimivan sysäyksenä sille, että kaikki toimijat yhdessä selvittävät mahdollisuudet. Lähteenkorva haluaa mukaan myös paikallisen elinkeinoelämän nostattamaan Forssa-henkeä.

– Apu voisi olla muutakin kuin rahallista. Uskon, että kun kohderyhmänä ovat paikalliset lapset ja nuoret, niin on helppo saada paikalliset yritykset mukaan, Lähteenkorva sanoo.

Hän ei lähde tässä vaiheessa avaamaan mahdollisuuksia yksityiskohtaisemmin, vaan jättää sen kaupungin sivistystoimen tehtäväksi. Lähteenkorva toteaa, että esimerkiksi Somerolla salivuorot ovat seuroille ilmaisia.

-Kaikki on järjestettävissä. Isossa kuvassa tärkeintä olisi estää nuorten syrjäytyminen, ja siihen pienikin panos voi auttaa. Kaipaan vanhan ajan yhteisöllisyyttä, joka on hukassa tässä nykyajan tuottavuusyhteiskunnassa. Mukavaa, yhteistä harrastustoimintaa voidaan järjestää vaikka kerrostalojen kerhotiloissa, Lähteenkorva näkee.

Hän toivoo, että seudun muut kunnat lähtevät mukaan omilla päätöksillään. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic