Lounais-Häme

Harri Henttinen miettii, tekikö korona meistä pysyvästi varautuneita vai uskallammeko joskus vielä halata toisiamme

KirkkoHarrina tunnettu Harri Henttinen näkee jo valoa koronan koettelemassa maailmassa ja toivoo, että joskus vielä voisimme halata toisiamme.
Iäkäs kilpikonna Matteus on Harri Henttisen lemmikki ja ystävä. Kuva: Muu
Iäkäs kilpikonna Matteus on Harri Henttisen lemmikki ja ystävä. Kuva: Muu

Vesilahden kirkkoherra, KirkkoHarrina paikkakunnalla tunnettu Harri Henttinen kertoo tämän kevään olevan viimevuotista helpompi siinä mielessä, että uudet toimintamallit ovat jo valmiina.

Suurin piirtein kaikki seurakunnan tilaisuudet on striimattu ja sitä myöten on tavoitettu aiempaa useampia seurakuntalaisia. Mutta kaikkea tietotekniikka ei voi korvata.

– Paljon silti puuttuu, kun paikan päällä voivat olla vain tilaisuuksien toteuttajat. Läsnäolo on kuitenkin erittäin tärkeää samaten kuin se, että huomioimme nekin, jotka eivät ole netissä, Henttinen toteaa.

Seurakuntalaiset ovat viestittäneet jaksamisongelmista, joihin ovat johtaneet ihmissuhdeverkoston kaventuminen, taloudelliset ongelmat, etätyö ja lasten etäopetus. Ihmiset kaipaisivat lapsi- ja perhetyötä ja aikuisten vertaistukitoimintaa.

Yksinäisyys korostuu, ja osaltaan sitä lievittämään seurakunta kehitti yhteistyössä kunnan ja yrittäjien kanssa kauppakassipalvelun riskiryhmäläisille.

Henttinen iloitseekin siitä, että pahassa paikassa pienellä paikkakunnalla kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Viranomaisten ja tavallisten kuntalaisten välillä on yhteys ja viranomaisella on kasvot.

Salaliittoajattelu kuin huume

Viime keväänä Harri Henttinen mietti, onko maailmanloppu tulossa.

Oli valtavasti rankkoja ihmiskohtaloita ja loputonta väsymystä, ihmisten hermot olivat heikoilla, ja siinä kaiken keskellä äitinsä omaishoitajana toimiva Henttinen joutui miettimään, miten sen kuvion pystyy hoitamaan turvallisesti.

– En käy harrastuksissa, mutta työssäni en niin pysty rajoittamaan kontakteja. Riskinhallinta on koko ajan takaraivossa. En voisi ikinä antaa itselleni anteeksi, jos tartuttaisin jonkun, Henttinen pohtii.

Henttinen toivoo ihmisille harkitsevaisuutta ja vastuuntuntoa, jota pääsääntöisesti onkin, mutta aina jotkut hajottavat rintamaa. Esimerkkinä täydellisestä vastuuttomuudesta Henttinen mainitsee Helsingissä pidetyn mielenosoituksen.

Salaliittoteoriat puolestaan ovat KirkkoHarrin mielestä niitä asioita, joita vaikeassa tilanteessa kaikkein vähiten kaivataan.

– Stressaantunut ihminen lähtee helposti mukaan salaliittoajatteluun. Siitä tulee kuin huume, ihmisen pitää saada tsemppausta saadakseen taas uutta buustia toisten ihmisten huolen vähättelyyn. Salaliittoajattelu ruokkii ihmisen alkukantaista halua olla oman elämänsä jumala, mutta ei elämä niin mene. Jos ihminen sitten sairastuukin, ei tukea ehkä löydykään siitä porukasta. Sama pätee uskonnollisissa ääriliikkeissä; jos sairastut, uskosi ei ollut riittävän vahva, ja sinut jätetään yhteisön ulkopuolelle.

Pandemiaväsymyksen Henttinen toteaa näkyvän myös katkeruutena, keskusteluissa provosoidutaan helposti, jos muut eivät allekirjoita keskustelijan totuutta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Harri Henttinen tuli tunnetuksi Forssan seudulla 1990-luvulla. Kuvassa Henttinen on Humppilassa vuonna 1994. Kuva: Tapio Tuomela / FL

”Tammelassa keskenkasvuinen maailmanomistaja”

Henttinen sanoo itse olleensa nuorena pappina Tammelassa keskenkasvuinen maailmanomistaja, joka katsoi vain itse omaavansa totuuden, ja toisen ihmisen kuuntelemisen taito puuttui. Sittemmin impulsiivinen touhuaminen jäi, ja pappi löysi sävyisyyden, harkitsevaisuuden ja kärsivällisyyden, omien näkemysten esiintuomisen rakentavalla tasolla.

KirkkoHarri toteaakin, ettei maailman valmistuminen ole hänen tehtävänsä.

– Meistä jokainen tekee oman osansa eikä kukaan voi ottaa toisen paikkaa. Palapelissäkin kaikki palat ovat erilaisia, eivätkä ne voi mennä toistensa paikalle. Kun kaikki palat ovat omalla paikallaan, syntyy kaunis ja harmoninen kokonaisuus.

Nyt Henttinen näkee valoa; olemme menossa kevättä kohti, mutta myös toivoa. Silti KirkkoHarri miettii, miten meille käy, kun tämä kaikki on ohi. Palaammeko normaaliin vai jäämmekö varautuneiksi. Uskallammeko jatkossa enää halata ketään. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic