Lounais-Häme

Harva saa luvan asua mökillä

 

Vaikka kunta suhtautuisikin myönteisesti mökin muuttamiseen vakituiseksi asunnoksi, niin ely-keskus ei aina komppaa kuntaa.

-Kaksi naapuriamme on muuttanut mökilleen vakituisesti, mutta yksi ei saanut lupaa ely-keskukselta, tammelalaistunut Anelma Saarinen kertoo.

Tammelan kunnan teknisen johtajan Hannu Jalavan mukaan kunta olisi valmis ottamaan vastaan enemmänkin mökille muuttajia, mutta tähän asti moni hakemus on kaatunut ely-keskuksen valitukseen.

-Yritämme lisätä ranta-asumista osayleiskaavamuutoksella. Kaavamuutos on yksi keino päästä asiassa eteenpäin, Jalava sanoo.

Pyhäjärven läntisen ranta-alueen osayleiskaava oli nimittäin juuri nähtävillä kunnantalolla ja tekninen lautakunta käsitteli asiaa viime kokouksessaan. Kunta on myös pyytänyt viranomaisilta lausunnot kaavasta.

Maakuntahallitus totesi omassa lausunnossaan, että on tärkeää, ettei rasitus Pyhäjärvellä lisäännyt, kun asumisen muoto helpottuu vapaa-ajanasunnossa pysyväksi. Hämeen liitto pitää kuitenkin Tammelan kunnan avausta hyvänä.

Jalavan mukaan kunnassa on jo jonkin aikaa ollut ongelmallinen tilanne kaavoitettujen ranta-alueiden osalta, sillä usein kaavoissa rantarakennusoikeus on määritetty selkeästi pienemmäksi kuin kaavoittamattomilla ranta-alueilla.

-Jonkinlaista painetta on tullut myös mökkiläisiltä.

Kaavoitettava alue on Pyhäjärven länsiranta Pappilanlahdelta Kuhasuonlahdelle.

-Pelkästään Ruisluodossa on 16 mökkiä. Koko alueella on 80 loma-asuntoa.

Kaavamuutosprosessi lähti liikkeelle jo vuonna 2012.

Saarisen ja hänen miehensä Jorma Saarisen tie tammelalaisiksi oli helpompaa, sillä heidän ostamansa talo Pääjärven rannalla oli alunperin vakituisessa asuinkäytössä, tosin siitä on lähes sata vuotta. Talo oli kesämökkikäytössä ennen Saarisia.

Saariset asuivat omakotitalossa Nurmijärven Klaukkalassa ennen Tammelaan muuttoa. Pariskunta suunnitteli asunnon ostoa Järvenpäästä, mutta samalla he katselivat vapaa-ajan paikkaa sadan kilometrin säteeltä.

-Olimme vielä silloin kumpikin Helsingissä töissä.

Lopulta sopiva mökki löytyi vuonna 2009 Tammelasta.

Kun Jorma Saarinen jäi eläkkeelle, Anelma Saarinen alkoi tehdä yhä enemmän it-alan etätöitä Tammelan mökiltä.

-Kokeilin toimivatko yhteydet ja hyvin ne toimivat.

Pikkuhiljaa käynnit työpaikalla harvenivat ja pariskunta vietti yhä enemmän aikaa mökillä. He laittoivat vesijohdot sisälle ja kylpyhuoneen kuntoon.

-Silti lämmitämme joka toinen ilta rantasaunan. Lasitetulla terassilla istuu pakkasellakin. Siitä näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Jorma Saarisen mukaan saunan kuistilla istuessa kuulee, kun verenpaine laskee.

Vuonna 2012 he myivät omakotitalonsa ja siirsivät kirjansa Tammelaan.

-Autolla pääsee kauppaan ja lääkäriin, jos on tarve.

Anelma Saarinen naurahtaa, että hänen sohvaperunamiehestään tuli mökillä järjellinen mies; tekemistä riittää. Ja lasten perheet viihtyvät järven rannalla.

-Ainoastaan tammi-helmikuu ovat hieman pitkästyttäviä. Mutta kyllä kaupungeissakin hautaudutaan 30 asteen pakkasilla neljän seinän sisään.

Pariskunta aikoo pysyä mökkimaisemissa niin kauan kuin se on mahdollista. Jos tilanne jotenkin muuttuu, he muuttavat ehkä rivitaloon lähemmäs keskustaa.

-Jos terveenä pysyy, niin ei tässä ole ongelmaa. Kaikki eivät tällaisessa paikassa viihdy, mutta me viihdymme. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti