Lounais-Häme

Harvinainen kyläpöllönen vetää taas lintubongareita Hämeenlinnaan

Kevään toistaiseksi suurin lintuharvinaisuus havaittiin tiistai-iltana Hämeenlinnassa, kun aivan Lammin keskustan tuntumasta löytyi puussa torkkuva kyläpöllönen. Huippuharvinainen eteläeurooppalainen lintuvieras on nähty vain kerran aiemmin Suomessa, ja silloinkin Hämeenlinnassa.

Linnun löysi lammilainen Leila Uotila, joka arveli sitä sarvipöllöksi pienten korvatupsujen vuoksi. Lintuharrastajat kuitenkin tunnistivat lajin kyläpöllöseksi Facebookissa olleen kuvan perusteella, ja ensimmäiset bongarit ilmestyivät Lammille miltei saman tien.

Edellisen kerran kyläpöllönen vieraili Hämeenlinnassa kesä-heinäkuussa 2011. Tuolloin lintuharvinaisuus kuultiin ja nähtiin Hauhon Mustilassa vain runsaan parinkymmenen kilometrin päässä Lammin havaintopaikalta. Kyseessä oli ensimmäinen havainto Suomesta.

Alueella pitkään viihtynyt lintu houkutteli Hauholle useita satoja bongareita. Sama saattaa toistua nytkin, mikäli Lammin lintu pysyttelee lähiseudulla.

Kyläpöllönen (Otus scops) on vain kottaraisen kokoinen lintu, joka pesii Etelä-Euroopassa. Lähinnä Suomea olevat pesimäalueet sijaitsevat Mustanmeren pohjoispuolella Ukrainassa ja Venäjällä.

Ennen kyläpöllöstä kevään harvinaisimmat linnut olivat Loviisassa havaittu Suomen neljäs valkosiipikiuru ja Tohmajärvellä nähty aavikkohaukka.

Kanta-Hämeessä tavattuja harvinaisuuksia ovat olleet muun muassa sitruunavästäräkki Riihimäellä sekä haarahaukka ja viiksitimali Hämeenlinnassa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic