Lounais-Häme Tammela

Harvinaista herkkua: Rohkea Suomi jyräsi Chilen Eerikkilässä

Erkka V. Lehtolan johtama nuorten maajoukkue pelaa nälkäisesti ja virheitä pelkäämättä.
Maksim Stjopin laukoi Suomen tästä tilanteesta 3–1-johtoon Chileä vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maksim Stjopin laukoi Suomen tästä tilanteesta 3–1-johtoon Chileä vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomi päätti U16-poikien UEFA Development Tournamentin maukkaaseen voittoon vapunaattona Eerikkilässä. Iloisesti hyökännyt ja tarkasti puolustanut Suomi päihitti Etelä-Amerikan vieraansa Chilen murskaavasti maalein 6–2 (3–1).

Suuren jalkapallomaan Chilen lyöminen ei ole Suomelle jokapäiväistä herkkua, vaikka kyse olikin juniorijoukkueesta.

– Vertailukohtia ei paljon ole, kun niin harvoin Chileä vastaan pelataan, mutta selvää on, että tämä oli hieno voitto. On tosi helppoa olla ylpeä tästä joukkueesta, Suomen U16-poikien päävalmentaja Erkka V. Lehtola sanoi.

Suomi pelasi eilen Eerikkilässä tyylillä, joka ei ole välttämättä tyypillisintä suomalaisille jalkapallomaajoukkueille. Joukkue rakenteli rohkeasti, puolusti aggressiivisesti ja haastoi vastustajat yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Peli alkoi silti Suomen kannalta kehnosti. Pallo oli sinivalkoisten maalissa jo kolmannella minuutilla, kun Chilen Claudio Torres vei maansa 0–1-johtoon.

– Vaikka Chile meni heti alussa johtoon, se ei vaikuttanut mitenkään negatiivisesti meidän peliimme, vaan nosti tasoamme, Lehtola totesi.

Suomi paukuttikin pelin kuusi seuraavaa maalia. Avauspuoliajalla osuivat Kalle Wallius sekä Maksim Stjopin kahdesti.

Toisella puoliajalla Suomen peli oli yhtä iloista kuin Eerikkilän pääkentän kattorakenteissa pesivien pääskyjen kiihdyttely ilmojen halki. Suomi hallitsi mielin määrin ja viimeisteli tehokkaasti.

Onnipekka Pajula vei pilkulta Suomen 4–1-johtoon, ja Wallius viimeisteli komealla vapariosumalla tilanteeksi jo 5–1. Marius Konkkölä tuikkasi maalin edestä Suomen 67. minuutilla viiden maalin johtoon. Lucas Assadin rangaistuspotkusta tekemän 6–2-osuma oli Chilelle laiha lohtu.

Suomi pelasi Eerikkilän kehitysturnauksessa kolme ottelua. Avausottelussa Suomi pelasi Sveitsin kanssa varsinaisen peliajan tasan 4–4, mutta oli parempi perään ammutussa rankkarikisassa. Toisessa pelissään Suomi taipui niukasti 1–2 Etelä-Korealle.

– Tämä oli meiltä selvästi turnauksen paras ottelu. Saimme täältä tärkeää oppia, pelasimme kolme ottelua kovia jalkapallomaita vastaan ja menimme selvästi eteenpäin. Tänään kentällä oli paljon parempi joukkue kuin avauspelissä Sveitsiä vastaan.

Lehtola pitää tärkeänä, että Suomi pitää palloa ja pystyy pelaamaan rohkeasti nimekkäitä joukkueita vastaan. On kehittävämpää tehdä peliä, kuin vetäytyä tiiviiseen puolustuskuoreen ja yrittää kerran tai kaksi pelissä maalia nopealla vastaiskulla.

– Minä – ja me Palloliitossa – etsimme nuorten maajoukkueeseen pelaajia, jotka haluavat palloa kentällä ja uskaltavat pelata yritteliäästi ja rohkeasti. Jos sitten sattuu joku virhe, niin siitä otetaan opiksi ja yritetään uudestaan, Lehtola painottaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic