Lounais-Häme

Harvinaista koulurakennusta juhlitaan koko viikko

Vettä vihmoo, mutta päiväkotilapset seisovat sinnikkäästi kurahousuissaan päiväkodin pihamaalla laulamassa Lippulaulua.

Siniristilippu lepattaa uudessa lipputangossa ja sivistystoimenjohtaja Mari Haapanen leikkaa nauhan koulurakennuksen vanhalla portilla yhdessä eskarilaisen Jesse Peltomaan kanssa. Tilaisuuden jälkeen lapset kokoontuvat ulkopöydän ääreen juomaan mehua ja syömään pipareita.

Tästä alkaa juhlaviikko, jonka tarkoituksena on kunnioittaa 150-vuotista päiväkoti Taikatassun rakennusta.

Talo rakennettiin alun perin kansakouluksi. Sinne saapui 28 koululaista 14. lokakuuta vuonna 1867. Koulun alkamisesta tulee kuluneeksi 150 vuotta tulevana lauantaina. Silloin päiväkotilapset, heidän vanhempansa ja muut kutsuvieraat viettävät vanhassa koulussa viikon pääjuhlaa.

 

150-vuotias koulurakennus todella ansaitsee juhlansa, koska yhtä vanhoja säilyneitä koulurakennuksia ei ole Suomessa enää montaa. Valtakunnallinen kansakouluasetus annettiin vuonna 1866. Tästä jo vuoden päästä Tammelassa juhlittiin kansakoulun avajaisia. Moniin kuntiin koulu rakennettiin vasta myöhemmin.

Kiitos varhaisesta kansakoulusta kuuluu ainakin isolta osin Axel Wahrenille. Hän ja muutama muu paikallinen aktiivi ehtivät ajaa Forssan seudulle kansakoulua lähes 10 vuotta ennen kuin virallinen asetus annettiin. Niinpä Tammelan kansakoulu ja samaan aikaan Forssaan perustettu tehtaankoulu valmistuivat varhain, vaikka noihin aikoihin Suomessa elettiin nälkävuosia.

Aivan yksiselitteistä Tammelan koulurakennuksen valmistuminen ei ollut. Rakennuksen suunnitteli lääninarkkitehti Chievitz, mutta rakennustyöt tehtiin talkoilla ja tilallisten puilla. Moni vastusti koulun rakentamista jopa mielenosoituksin.

 

Rakennuksessa toimivat Tammelan eri kouluasteet vuoteen 1982 asti. Rakennus oli tämän jälkeen tyhjillään vuosia, ja se uhattiin purkaa, mutta Tammela-Seura pelasti talon. Vuonna -90 tiloissa aloitti päiväkoti.

Rakennuksen sisätiloja on ehditty uudistaa useaan kertaan, mutta ulkoapäin rakennus näyttää yhä samalta kuin 150 vuotta sitten.

-Toki sisätiloissakin huomaa talon iän. Eteinen on ahdas, ikkunat vanhanmalliset ja huoneet korkeat, lastenhoitaja Sirpa Sironen-Hänninen kuvailee.

Kun koulurakennuksen juhlaviikko on polkaistu käyntiin, lapset ovat saaneet mehunsa juotua ja vesilätäköiden vedet roiskittua housunlahkeisiinsa, he palaavat sisälle. Siellä jatkuu koulurakennuksen 150-vuotias perintö: lasten kasvattaminen ja sivistäminen.

Artikkelia varten on haastateltu Tammelan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelää ja koulun historiastakin kirjoittanutta opettaja Maija Sarosta.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic