Lounais-Häme

"Hätä on nyt hallituksella aika suuri" - oppositiojohtajat kuulivat hallituksen tilannekatsauksen sotesta

Helsinki
27.08.2018, 14:55

Kotimaa

Eduskuntapuolueiden johtajat kokoontuivat aamupäivällä valtioneuvoston linnaan kuulemaan tilannekatsausta sote-uudistuksen tilanteesta ja näkymistä. Kokouksesta kertoi ennalta Iltalehti, jonka mukaan kokouksen koolle kutsunut alivaltiosihteeri Päivi Nerg luonnehti kutsuviestissään sitä ”täysin luottamukselliseksi ja taustoittavaksi”.
Kokouksesta poistuneiden oppositiojohtajien mukaan palaveri ei tarjonnut olennaista uutta.
– Päivi Nerg hallituksen näkökulmasta kävi läpi sote-uudistuksen taustaa, sen sisältöä, tämänhetkistä tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä, ja mitä hallituksen näkökulmasta tapahtuu, jos sote-uudistus ei toteudu, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
– Ei se tarjonnut oikeastaan mitään uutta. Kaikki jakavat sen ajatuksen, että sote-uudistus tarvitaan, kukaan ei ole vaatimassa, että pitää palata lähtöruutuun. Ja hallituksen ja opposition näkökulma on ollut koko ajan yhtä selvä, että ei tästä nyt ole hirveästi jälkipolville kerrottavaa, vihreiden Touko Aalto sanoi.
SDP:n Antti Rinne sanoi, että näkemyserot hallituksen ja opposition välillä eivät ole millään tavalla muuttuneet.
– Ne näkökulmat, mitkä ovat olleet esillä keväänkin mittaan, ovat edelleen olemassa, Rinne sanoi.
Oppositiojohtajien mukaan paljonkin tekeillä olevasta lainsäädännöstä on hyödynnettävissä jatkossa, mutta ne eivät hyväksy hallituspuolueiden ajamaa valinnanvapaus- ja maakuntamallia.
– Se perusasetelma on edelleen sama, että me emme halua tämän syntyneen lehmänkaupan perusteella viedä eteenpäin tämmöistä kokonaisuutta, jossa siirretään merkittävä osa yhteisistä varoista voitontavoittelurityksille, Rinne tiivisti.

”Pidän ihmeenä, jos tässä aikataulussa etenee”

Hallituksen keskeinen huolenaihe on aikataulu. Hallituksen tavoitteena on, että sote- ja maakuntapaketista voitaisiin äänestää eduskunnassa marraskuussa ja presidentti vahvistaisi paketin ennen joulua, jotta maakuntavaalit voitaisiin pitää toukokuussa. Tämä taas edellyttäisi, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi sote-mietintöluonnoksensa valmiiksi syyskuussa.
– Sen pohjalta mitä kuulen eduskunnasta eri puolueiden ihmisiltä, jotka istuvat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, tuntuu mahdottomalta, että tällä aikataululla mentäisiin eteenpäin, Rinne arvioi.
Vasemmistoliittoa sote-palaverissa edustanut kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen istuu valiokunnassa.
– En ainakaan itse usko tähän aikatauluun tai ainakin se on niin todella todella tiukka, että se vaatisi ihan hirveästi sote-valiokunnalta töitä. Pidän kyllä ihmeenä, jos tämä tässä aikataulussa eduskunnassa etenee.
Oppositiosta arvellaan kokouksen järjestämisen syyksi hallituksen hätää ja paniikkia uudistuksen suhteen.
– Heillä on tässä tämmöinen hätämieliala ja kaikki keinot pyritään ottamaan käyttöön, Aalto arvioi.
– Kyllä tämmöinen hätä ja huoli paistoi tässä palaverissa, Pekonen sanoi.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808242201157922_pi.shtml

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti