Lounais-Häme

Hätäavun johtaja: Indonesian Sulawesin kriisi pahin nyt maaseudulla

Helsinki
06.10.2018, 17:43

Ulkomaat

Indonesiassa maanjäristyksen ja tsunamin murjomalla Sulawesin saarella tilanne on tällä erää vaikein maaseudulla. Näin arvioi Punaisen Ristin hätäapua saarella johtava suomalainen Andreas von Weissenberg STT:lle puhelimitse.
– Rannikon Palun kaupunki kärsi tsunamin iskun, minkä jälkeen kaupungissa muun muassa ryösteltiin ruokaa kaupoista. Luulen, että ryöstely ei enää toistu, jos avustusoperaatio saadaan kokonaisuudessaan toimimaan. Nyt tänne on jo tullut perille kansainvälisiä avustuslentoja esimerkiksi Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista, lauantaina Paluun saapunut von Weissenberg kertoi.
Hänen mukaansa moni Sulawesilla pakeni rannikolta sisämaan maaseudulle.
– Hätäapua on edelleen hyvin vaikea saada perille maaseudulle. Siellä on yhä varsinkin jyrkillä vuoriseuduilla taskuja, joihin ei ole päästy.

Riittääkö apua kahdeksi vuodeksi?

Lääkehuolto kriisialueelle on von Weissenbergin mukaan saatu pyörimään Palun kaupungin kautta.
– Perusterveydenhuolto maaseudulla on nyt huolenaihe. Kymmenettuhannet asuvat taivasalla muun muassa puistoissa, eikä heillä ole vessoja, suihkuja tai puhdasta vettä. Heikko hygienia aiheuttaa tartuntatautien ja epidemian riskin.
Toistaiseksi von Weissenbergin tietoon ei ole tullut mitään epidemiaa saarella. Hän silti muistuttaa, että sadekausi on alkamassa Indonesiassa muutaman kuukauden kuluessa. Silloin tartuntavaara kasvaa.
Avustusjohtaja korostaa, että Punaisen Ristin operaatio Sulawesilla kestää pitkään.
– Hätäapuvaiheen osalta saadut resurssit näyttävät hyviltä. Ongelmana on, riittävätkö ne pitempään. Arvio on, että operaatiomme Sulawesilla kestää noin kaksi vuotta.
Von Weissenberg luotsaa avustustyötä alkuvaiheessa, noin kuukauden ajan tästä eteenpäin.
Sulawesin luonnonkatastrofin on vahvistettu vaatineen ainakin noin 1 500 kuolonuhria. Maan hallitus arvioi, että ainakin arviolta tuhat uhria on yhä löytämättä.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti