Lounais-Häme

Hätäkeskus työllistettynä jouluna – alkoholi ja yksinäisyys varjostavat pyhien viettoa

Joulunaika ja erityisesti vuodenvaihde ovat kiireistä aikaa hätäkeskuksissa.

Hätäkeskuslaitoksen ylipäivystäjä Matias Snellman kertoo, että liiallinen alkoholinkäyttö, yksinäisyys, ahdistus, mielenterveysongelmat ja stressi voivat monissa kodeissa varjostaa pyhien viettoa.

– Erityisesti poliisin kotihälytyksiä tulee joulunaikaan runsaasti, ja niihin joudumme usein hälyttämään myös sosiaalipäivystäjä. Myös ensihoidon yksiköt pysyvät kiireisinä, Snellman kertoo Hätäkeskuslaitoksen tiedotteessa.

Hätäkeskuslaitos huomauttaa, etteivät kaikki ongelmatilanteet vaadi hätänumeroon soittamista. Hätänumerosta saa apua kiireellisiin viranomaistehtäviin. Keskusteluapua vaativiin kriisitilanteisiin on tarjolla eri järjestöjen auttavia puhelimia ja chatteja.

– Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen, Snellman neuvoo.

 

Hätäkeskuslaitos myös muistuttaa vaaratilanteiden ennaltaehkäisystä. Kotona jouluisin vaaratilanteita aiheuttavat etenkin kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja saunan lämmittäminen, joten joulupuuhissa kannattaa olla varovainen ja tarkistaa palovaroittimen toimintakunto.

Snellman kehottaa myös liikenteessä ottamaan malttia matkaan.

– Paikannukseen kehitetty 112 Suomi -sovellus olisi hyvä ladata puhelimeen varsinkin silloin, kun matkustaa pitkiä matkoja ja vieraissa kaupungeissa. Se helpottaa meidän hätäkeskuspäivystäjien työtä, kun paikka löydetään nopeammin ja tarkemmin. Lisäksi apu saadaan nopeammin paikalle, Snellman toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic