Lounais-Häme Riihimäki

Hätäkeskushäirikön viidettä tuomiota ei lievennetty hovioikeudessa

Riihimäkeläismies soittelee hätäkeskukseen turhia puheluja.
Hätäkeskukset vastaavat vuosittain yli 2,6 miljoonaan hätäpuheluun, joista häiriöpuheluita on noin 100 000. Kuva: Hätäkeskuslaitos Kuva: Muu
Hätäkeskukset vastaavat vuosittain yli 2,6 miljoonaan hätäpuheluun, joista häiriöpuheluita on noin 100 000. Kuva: Hätäkeskuslaitos Kuva: Muu

Hätäkeskuksen toimintaa sekavilla puhelinsoitoillaan jo vuosien ajan häirinnyt riihimäkeläismies ei saanut Helsingin hovioikeudelta lievennystä tuomioonsa.

68-vuotias mies on saanut muutaman vuoden sisällä jo viisi ehdotonta tuomiota törkeästä tietoliikenteen häirinnästä. Hän valitti hovioikeuteen Hyvinkään käräjäoikeudelta viime elokuussa saamastaan ehdottomasta kuuden kuukauden vankeustuomiosta.

Miehen tapana on soitella hätäkeskukseen ilman varsinaista syytä. Yleensä puhelut loppuvat vasta poliisin hakiessa miehen putkaan.

Mies kertoi viime vuonna oikeudessa, ettei hän itse muista alkoholin ja kipulääkkeiden vaikutuksen alaisena soittamiaan puheluita. Oikeudessa kuultujen puheluidensa jälkeen hän ihmetteli itsekin omaa käyttäytymistään.

Nyt oikeudessa käsitellyt puhelunsa hän soitti vain kaksi päivää edellisen tuomionsa jälkeen.

Alentuneesti syyntakeiseksi todettu mies vaati hovioikeutta lieventämään rikosnimikettä. Hän vaati myös rangaistuksensa alentamista tai muuttamista ehdolliseksi sekä esitti yhdyskuntapalvelua tai valvontarangaistusta vaihtoehdoksi vankeudelle.

Hovioikeuden mukaan miehelle jo aiemmin annetut viisi tuomiota osoittavat ilmeistä piittaamattomuutta laista. Ehdonalainenkaan ei tule oikeuden mukaan kysymykseen aiempien ehdottomien tuomioiden takia.

Yksi hovioikeuden tuomareista katsoi, että miehen rikosnimikettä olisi voitu lieventää. Puolen vuoden ehdoton vankeustuomio pysyi kuitenkin voimassa enemmistöpäätöksellä.

Hätäkeskuslaitos tekee poliisille rikosilmoituksen vuosittain noin 10-20 häiriösoittajasta.

Hätäkeskukset vastaavat vuosittain yli 2,6 miljoonaan hätäpuheluun, joista häiriöpuheluita on noin 100 000.

Virhe- tai vahinkosoittoja tehdään hätäkeskuksiin vuosittain yli puoli 
miljoonaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic