Lounais-Häme

Hattaraa, aurinkoa ja aatteen paloa

Aurinkoinen sää houkutteli ihmisiä vappupäivän tapahtumiin Lounais-Hämeen kunnissa. Työväen vappukulkuetta ja toritapahtumaa seuraamaan saapui Forssassa torin täydeltä yleisöä. Jokioisissa yleisösuosio oli suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten.

SAK:n Forssan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Janne Nieminen kertoo, että lippukulkueeseen saatiin tänä vuonna marssijoita jonkin verran enemmän kuin viime vuonna. Tarkkaa määrää Nieminen ei kuitenkaan osaa kertoa.

Väkeä katujen varsille ja torille kertyi runsaasti lippukulkuetta seuraamaan. Kulkue lähti kaupungintalolta ja paraati päättyi torille.

-Työväenaate kiinnostaa ihmisiä edelleen, eikä ihme. Juha Sipilän hallitus on toimillaan pitänyt huolen siitä, että asiamme on edelleen ajankohtainen, Nieminen piikittelee Suomen nykyistä hallitusta.

Torille väkeä houkuteltiin hattaran, jäätelön ja ilmapallojen voimalla. Aatteen paloa tarjoiltiin perinteisissä vappupuheissa. Varsinaisen vappupuheen piti Forssan työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola. Musiikkia tarjoili duo Konsta & Kalle.

Kahdeksan tunnin työaika oli runsaat sata vuotta sitten työväenliikkeen tavoitteena Suomessa. Lepolan mukaan tämä tavoite on edelleen ajankohtainen, vaikkakin vuosisataa myöhemmin hieman eri näkökulmasta.

-Ihmisiä työllistetään palkkatuella, työharjoitteluin ja kuntouttavan työn menetelmin. Ihmiset ovat tuloloukussa, jossa pitää ottaa jotakin työllistymistä edistävää toimenpidettä vastaan, mutta tosiasiallisesti sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että työllistyisit kahdeksan tuntia päivässä ja pystyisit tuloillasi elättämään itsesi, saati perheesi, Lepola kuulutti.

Lepola kauhisteli sitä epätoivoa, johon Kelan toimeentulotuen maksuruuhkat ovat pienituloisimmat ajaneet. Hän myös painotti, että opiskelijoita, perheellisiä, eläkeläisiä ja sairaita on jo muutenkin rokotettu kovalla kädellä tällä hallituskaudella.

-Eriarvoisuus ei vähene eikä mukana pysyminen ole mahdollista, jos kauhalla vaaditaan, mutta lusikalla annetaan.

Lepola myös painotti, että sote-uudistus on tehtävä taiten, jotta palveluihin ja niiden laatuun voidaan luottaa myös jatkossa. Tähän ei päästä markkinavoimia kumartaen.

Jokioisten vappujuhlassa puhunut maakuntaneuvos Ilkka Joenpalo näkee digitalisaation ja robotiikan uhkaavan nykyisiä työpaikkoja. Hän arvioi, että jopa yli puolet työpaikoista saattaa kadota lähivuosikymmenten aikana.

Hänen mukaansa ammattiliittojen pitää valmistautua hoitamaan uuden tekniikan luomat pätkätyöntekijät ja itse itsensä työllistäjät.

-Yrittäjäjärjestö ei ole nyt, eikä tulevaisuudessa heidän edunvalvojansa, Joenpalo arvioi.

Vappupäivänä torilla hengen ravinnon lisäksi tarjoiltiin myös hernekeittoa, simaa, munkkeja ja ilmapalloja. Musiikista vastasi Kari Salenius.

Työväen vappujuhlaan kuuluu myös käynnit vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudoilla ja muistomerkeillä. Työväki laski seppeleitä Forssassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Humppilassa.

Forssassa Lammilla oli Janne Niemisen arvion mukaan paikalla noin 30 ihmistä. Kaikulan Korko-ojan seppelenlaskussa paikalla oli arviolta 60 osallistujaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic