Lounais-Häme

Hattulan tauti palasi - hevosten vaikeaan hermostosairauteen ei ole lääkettä

Hevosten sairastama Hattulan tauti nousi julkisuuteen vuonna 2006, mutta sitten se häipyi vuosiksi otsikoista. Nyt Hattulan tauti on taas nostanut päätään. Terhi Oksasen toinen hevonen jouduttiin lopettamaan maaliskuussa, kun sen jalat kieltäytyivät toimimasta, eikä se päässyt enää ylös makuulta.

Oksasen kevät on ollut valtavan raskas. Lopetettu Diamantje TS oli Kroonjuwel TS:n pikkusisko.

-Minulla on oma talli, jossa on vielä kaksi hevosta. Diamantjen TS:n mukana kuolivat myös omat tulevaisuuden suunnitelmani ja haaveeni. Kasvatan puoliverisiä esteratsuja ja haluaisin tietenkin kasvattaa hevosistani mahdollisimman hyviä, Lammilla asuva Terhi Oksanen korostaa.

 

Puolitoistavuotias Diamantje TS oli kaatunut pihattotarhassa. Kun se vihdoin pääsi ylös, se seisoi vuohisnivelillään, molemmat kaviot taaksepäin kääntyneenä. Kahden viikon kuluttua ensioireista Terhi Oksanen löysi varsan tarhasta makuulta. Lopulta varsa ei noussut enää ollenkaan, vaan söi ja joi makuullaan.

-Sen jalat eivät kerta kaikkiaan vain toimineet. Siinä vaiheessa, kun hevonen ei päässyt enää nousemaan, tajusin, että se on lopetettava, Oksanen sanoo.

Terhi Oksanen ei tiennyt, mikä hevosella oli ennen kuin kokeneemmat hevosihmiset kertoivat hänelle Hattulan taudista. Lopulta hän sai yhteyden professori Riitta-Mari Tulamoon, joka oli ollut mukana taudin tutkimuksissa vuonna 2006.

-En ollut koskaan kuullut sairaudesta, mutta nyt olen lukenut kaiken, jonka olen asiasta saanut käsiini. Perustin myös facebook-ryhmän, jossa me hevosihmiset voimme tukea toinen toisiamme ja jakaa tietoa tästä mystisestä sairaudesta, Oksanen sanoo.

 

Jokin aikaa sitten Terhi Oksanen huomasi tuttuja oireita myös Kroonjuweel TS:ta eli Esteristä, mutta sen oireet eivät olleet yhtä pahoja kuin pikkusiskon. Raskainta eläimen omistajalle on se, ettei hän voi tehdä mitään muuta kuin odottaa. Tautiin ei ole lääkkeitä, eikä sen aiheuttajastakaan tiedetä muuta kuin että se liittyy säilöheinään.

-Pahinta on juuri tämä voimattomuus, kun tautiin ei ole edes lääkettä. Voin vain hoitaa hevosta mahdollisimman hyvin ja toivoa sen parasta. Voihan vielä olla, että se toipuu ajan myötä. Ainakaan sen emä ei ole vielä sairastunut.

Terhi Oksasen tietojen mukaan Hattulan tautiin on sairastunut kymmenen hevosta, joista puolet on kuollut. Sairastuneista osa on Kanta-Hämeestä.

-Toivon kaikkien hevosihmisten pitävän hevosiaan tarkasti silmällä sairauden varalta. Hattulan tauti ei myöskään tartu, Oksanen korostaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic