Lounais-Häme Jokioinen

Hauen käskystä, minun pyynnöstäni – Nukketeatteri toi iloa Jokioisten lapsille

Nukketeatteri tuli kosketusetäisyydelle Jokioisilla.
Miinan ja Mäntypuiston eskarllaiset sekä Käpysten ryhmä elivät mukana nukketeatteri-esityksessä. Lavalla Vanja-poika (oik.) törmää tsaarin kirjuriin.

Paanan koululla nähtiin tiistaina vieraita Petroskoista. Boris Kudrjavtsev käveli paikalle omin jaloin, mutta muut esiintyjät saapuivat yhdessä suuressa kassissa.

Kudrjavtsev toi Jokioisille yhden miehen nukketeatterin, joka on täysin hänen käsialaansa. Kudrjavtsev valmistaa omin käsin nuket ja lavastuksen, valitsee musiikin, ohjaa ja näyttelee. Ainoastaan tarina Taikasana ei ole oma, vaan vanhaa venäläistä tarustoa.

Boris Kudrjavtsev ja ihmehauki, joka nappasi lapsia ystävällisesti kädestä ja nenänpäästä.

Nukketeatteritaiteilijalle on tärkeää, että lapset osallistuvat esitykseen.

– Nykyään näkee paljon tilanteita, jossa lapsi jätetään seurustelemaan kännykän tai läppärin kanssa. On tärkeää, että lapsi otetaan huomioon. Leikitään, luetaan ja vietetään aikaa yhdessä.

Taikasanassa mies nukkejen takana kyseli lasten omia taikasanoja. Kun lasten sanat oli käyty läpi, Kudrjavtsev paljasti tarinansa taikasanansa: Hauen käskystä, minun pyynnöstäni.

Esityksessä Nadja-poika oli hakemassa avannosta vettä, mutta ämpäriin nousi myös taikakalaksi osoittautunut hauki. Nadja päästi hauen vapauteen, ja hauki palkitsi vapauttajansa.

– Lausu hauen käskystä, minun pyynnöstäni ja tämän jälkeen kerro toiveesi, hauki neuvoi.

Nadja kokeili, ja vesiämpäri käveli yksin kotiin. Sana ihmeteoista kiirii ja lopulta Nadja päätyy Venäjän tsaarin hoviin ja saa tsaarin surullisen tyttären iloitsemaan elämästä.

– Haluan lahjoittaa teille kaikille taikasanat. Yhdessä on tosi hauskaa, Kudrjavtsev sanoo.

Nukketeatterilla on vahva asema Petroskoissa. Kaupungissa sijaitsee valtiollinen nukketeatteri sekä Pieni maa -nukketeatteri, jonka toiminnassa Kudrjavtsev on vahvasti mukana.

Kudrjavtseville nukketeatteri on 32 vuotta kestänyt elämäntapa, joka on kuljettanut häntä Venäjän ohella ympäri Eurooppaa. Suomessa hän on vieraillut noin 200 kunnassa. Suomen kieli taipuu sukuperimän ansiosta.

– Isoisoäitini oli aito karjalainen, ja kun olin lapsi, suomen kieltä kuuli vielä paljon.

Kudrjavtsev esiintyi Suomessa Suomi–Venäjä-seuran kutsumana. Jokioisilla häntä opasti paikallisosaston puheenjohtaja Terttu Palmu.

Palmu tuli Jokioisten yhdistyksen toimintaan hyväntekeväisyyden kautta.

– Neuvostoliitto oli vielä kasassa, ja veimme Koiviston lastenkotiin vaatteita. Yhdessä kuormassa saattoi olla 60 säkillistä. Onneksi tilanne Karjalassa on nykyään jo parempi, Palmu kertoi. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat