Eläinten kaltoinkohtelu jatkui Hausjärvellä lähes kahden vuoden ajan. Tilalla on kuollut ainakin 33 nautaa ja useita vuohia.
Lounais-Häme

Hausjärven törkeästä eläinsuojelurikoksesta ehdollista vankeutta – Kymmeniä eläimiä nälkiintyi kuoliaaksi

Kuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tänään ratkaisunsa törkeästä eläinsuojelurikoksesta, joka liittyy hausjärveläiseltä tilalta viime toukokuussa paljastuneisiin kymmeniin kuolleisiin nautoihin ja vuohiin.

Noin 50-vuotias hausjärveläinen mies tuomittiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Koeaika päättyy helmikuussa 2021. Mies määrättiin lisäksi pysyvään eläintenpitokieltoon, joka koskee tuotantoeläimiä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tuomion mukaan kaikkiaan tilalla on kuollut ainakin 33 nautaa ja useita vuohia. Eläinten kaltoinkohtelu tilalla jatkui lähes kahden vuoden ajan. Laiminlyöntien seurauksena eläimet ovat nälkiintyneet ja lopulta kuolleet.

Tekijä ei hävittänyt kuolleita eläimiä asianmukaisesti, vaan siirsi ne pressulla petettyyn kasaan pellon reunaan.

Kuollut nauta elävien joukossa

Tuomittu on kertonut, että hän oli alkanut kokea karjankasvatuksen raskaaksi muutama vuosi sitten. Rahat olivat loppuneet ajoittain ja mies oli menettänyt toimintakykynsä. Hän ei ollut saanut itse säilöttyä rehua, eikä tullut yrittäneeksi ostaa sitä velaksi.

Valvontaeläinlääkärin tekemissä viime toukokuun kahdessa tarkastuksessa löydettiin yksi kuollut nauta elävien joukosta. Osa naudoista oli hyvin laihoja ja osalla oli pitkät sorkat. Pihatto ja naudat olivat lantaisia, eikä naudoilla ollut rehua. Pellolla olleet peitellyt raadot olivat pitkälle maatuneita.

Tarkastusten jälkeen elävät 19 nautaa toimitettiin teurastamolle ja seitsemän vuohta lopetettiin. Raadot hävitettiin asianmukaisesti.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic