Lounais-Häme

Haussa HYTE-hetkien pitäjiä kylätaloille – Yhdistyksille ja yrittäjille mahdollisuus esitellä toimintaansa

Forssan seudun kylien kylille halutaan lisää hyvinvointia ja terveyttä edistäviä kahvilatapaamisia. Kokemukset ovat hyviä. Starttitreffit ensi viikolla Vikspirtillä.
Nivelpiirin vapaaehtoiset vetivät HYTE-hetken päätteeksi lyhyen jumppahetken Seurantalo Rehtilässä Jokioisilla. Kuva: Elina Leppänen

Forssan seudulla viime vuonna alkanut kyläkahvilakokeilu jatkuu. Hyvinvointiin ja terveyteen kannustava HYTE-hetki oman kylän talolla kokoaa väen yhteen, edistää hyvinvointia ja tuo toimintaa lähelle.

Nyt haussa on erityisesti HYTE-hetkien tarjoajia. Forssan seudulla järjestetään kauden starttitreffit torstaina 7. helmikuuta Vikspirtillä. Viksbergin asukasyhdistys ja Vikspirtti on yksi kokeilussa mukana olevista kylätaloista.

– Jokaisella kylällä ja asuinalueella pitäisi olla joku säännöllinen, matalan kynnyksen tapaamishetki ja paikka, missä asukkaat voivat tavata toisiaan, sanoo kyläasiamies Elina Leppänen.

Hän muistuttaa, että uudessa maakunnassa tarvitaan kylätalojen ja asukastupien kaltaisia paikkoja, joihin voidaan tuoda palveluja asukkaiden pariin.

– Nämä HYTE-hetket ovat iso askel tähän suuntaan, hän lisää.

Syksyllä yhdistysten vapaaehtoiset järjestivät kyläkahviloita seitsemällä kylä- tai seurantalolla. Vikspirtin lisäksi mukana olivat Forssasta Matkun kylätalo ja Koijärvitalo, Jokioisilta Kiipun kylätalo ja Rehtilä sekä Tammelasta Letkun Pirtti ja Susikkaan kylätalo.

Sisältöä hetkiin tarjosi viisi yhdistystä ja neljä yrittäjää. Mukana olivat muun muassa sydän-, nivel-, muisti- ja diabetesyhdistysten kokemustoimijoita. Lisäksi yrittäjiä vieraili myös kertomassa esimerkiksi terveellisestä ravinnosta sekä hiusten- ja jalkojenhoidosta.

Palautteiden mukaan sekä järjestäjät että hetkiin osallistuneet olivat tyytyväisiä.

– Kyläkahviloiden välitön tunnelma ja miljööt ihastuttivat. Järjestäjät kiittelivät kuinka pääsee itse helpommalla, kun on yhteinen konsepti, johon on helppo osallistua, Leppänen kertoo.

Hetket ja kyläkahvilat ovat avoimia ja maksuttomia kaikenikäisille. Leppänen muistuttaa, että niissä on tärkeää myös rento yhdessä oleminen ja tutustuminen.

Nyt etsitään erityisesti tuokioiden järjestäjiä.

Kyläkahvilat ovat oiva tilaisuus tuoda yhdistyksen toimintaa esille tai yrittäjille kohdata uusia mahdollisia asiakkaita.

7. 2. klo 17 asukastalo Vikspirtillä Forssassa (Ollintie 6).

Kokeilu laajenee parhaillaan myös Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulle.

Kesäkuussa kokeilu arvioidaan. Tavoitteena on toiminnan jatkuminen omalla painollaan kokeilun jälkeen. FL

Forssan seudun Hyte-hetkien starttitreffit torstaina 7. 2. klo 17 asukastalo Vikspirtillä Forssassa (Ollintie 6).

Hyte tulee kylille

Kyläyhdistyksen tai vastaavan yhdistyksen vapaaehtoiset järjestävät kyläkahvilan kylätalolla, asukastuvalla tai muussa yhteistilassa. Kulujen kattamiseksi on useimmiten vapaaehtoinen kahvimaksu.

Sisällön tarjoaa sosiaali- terveys- tai hyvinvointialan yhdistys, yrittäjä tai asiantuntija.

Hyte-hetki voi olla lyhyt tietoisku keskusteluineen, esittely tai vaikkapa minijumppa.

Hyte-hetkessä saa lopuksi markkinoida omaa toimintaansa ja halutessaan myös myydä tuotteita ja palveluja pienimuotoisesti.

Yhteistyön taustalla toimivat Hämeen Kylät ry:n Omalta kylältä Hämeessä –hankkeen kyläasiamies ja Hämeen setlementti ry:n Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön järjestökoordinaattorit. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic