Lounais-Häme

Haussa keskuskeittiön rakennuttaja

Loimijoen Kuntapalvelut (Loiku) etsii potentiaalisia keskuskeittiön rakennuttajia Forssaan.

Varsinainen kilpailutus ei ole vielä alkanut, vaan kaupunki ja Loiku haluavat kuulla mahdollisia rakennuttajia siitä, millaisia kriteereitä rakennuttajilta voidaan vaatia keskuskeittiön suhteen.

Tällaista neuvottelua kutsutaan markkinavuoropuheluksi.

-Ennen kilpailutusta käytävä vuoropuhelu on tarpeen, jotta saamme tarjouspyyntöön sellaisia kriteereitä, jotka ovat rakennuttajille ylipäätään mahdollisia täyttää, Loikun toimitusjohtaja Soile Haavisto selostaa.

Kutsu markkinavuoropuheluun julkaistiin viikko sitten, ja jo nyt useat kiinnostuneet ovat ottaneet yhteyttä.

-En voi puhua lukumääristä, mutta kiinnostuneiden joukossa on myös forssalaisia tahoja.

Vuoropuhelut käydään 4. huhtikuuta kiinnostuneiden kesken. Keskustelun pohjalta kaupunki laatii tarjouspyynnön ja varsinainen kilpailutus alkaa näillä näkymin toukokuussa.

Vuoropuheluun osallistuvat Haaviston lisäksi ainakin Forssan kaupungin tekninen puoli, hankinta-asiantuntija ja rakennusarkkitehti.

-Markkinavuoropuheluun osallistuminen ei vielä sitoutua mihinkään.

Forssassa toimii tällä hetkellä kaksi keskuskeittiötä.

Yksi toimii Tölöllä ja toinen Forssan sairaalassa. Molemmat keittiöt vetelevät viimeisiään, ja remontoinnin sijaan Loiku haluaa vuokrata kokonaan uudet ja nykytarpeita vastaavat tilat logistisesti hyvältä paikalta.

Taustalla on kaksi tavoitetta:

Ensinnä kaupungilla ei ole intressejä omistaa enää yhtään seiniä. Toiveena on, että rakennuttaja vuokraisi keskuskeittiön 15–20 vuoden sopimuksella.

Toisekseen keskuskeittiötoiminnasta on tarkoitus saada mahdollisimman kilpailukykyinen.

Sosiaali- ja terveysalan keittiötoiminta siirtyy mahdollisessa maakuntakuntauudistuksessa maakunnan vastuulle. On olemassa riski, että keskuskeittiö ei enää pysyisikään Forssassa, vaan ruoka tuotaisiin jostain muualta.

-Vain varmistamalla, että meillä on itsellä kilpailukykyinen keskuskeittiö, Forssan sote-palveluissa syödään tulevaisuudessakin paikkakunnalla valmistettua ruokaa, Soile Haavisto sanoo.

Kilpailukykyinen keskuskeittiö tarkoittaa sitä, että myös henkilökuntaa on nykyistä vähemmän.

Haaviston mukaan irtisanomisilta todennäköisesti vältytään, koska moni keskuskeittiön työntekijä on eläköitymässä. Loiku aikoo kannustaa osaa henkilökunnasta kouluttautumaan myös puhtauspuolen tehtäviin, jolloin he voivat työskennellä sekä keittiössä että siivoojina.

-Jo se, että kaupungissa toimii vain yksi keskuskeittiö kahden sijaan, tuo tehokkuutta toimintaan, Haavisto sanoo.

Tammelassa seurataan Forssan keskuskeittiöhanketta kiinnostuneena. Tammela pohtii parhaillaan, lähteekö se mukaan keskuskeittiöhankkeeseen vai rakentaako se oman keskuskeittiön. Kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan päätös tehdään vasta, kun Forssan tilanne on nykyistä selvempi.

-Odotamme ensin, että markkinavuoropuhelu käydään loppuun. Se tekee meistä paljon viisaampia. FL

Keskuskeittiön aikataulu
28. maaliskuuta asti potentiaaliset keskuskeittiön rakennuttajat voivat ottaa yhteyttä Loimijoen Kuntapalveluun (Loikuun).4. huhtikuuta käydään mahdollisten rakennuttajien kanssa keskustelut siitä, millä ehdoin he olisivat valmiita rakennuttamaan keittiön ja mitkä ovat kaupungin ja Loikun odotukset.Neuvotteluja käytetään pohjana tarjouspyynnössä, jotta kilpailutukseen saadaan realistiset kriteerit.Kilpailutus alkanee toukokuussa.Tavoitteena on, että keskuskeittiö on toimintakunnossa vuonna 2019.

Uusimmat

Fingerpori

comic