Lounais-Häme

Haussa kultaa ja kisarajoja

Voimanosto

Forssa

Tammelan Ryskeen nostajat pääsevät hyvässä iskussa viikonvaihteessa Helsingissä käytäviin penkkipunnerruksen SM-kisoihin.

Nelikko on pysynyt terveenä, eivätkä paikatkaan kolottele ainakaan tavallista pahemmin.

Kokenut Tuomas Nikkilä on alle 74 kilon sarjan suosikki. Nikkilä lähtee hakemaan Helsingistä tusinaa täyteen, eli 12. SM-kultaansa penkkipunnerruksessa.

– Aloitan nostot MM-kisarajasta eli 215 kilosta. Ja jos hyvältä tuntuu, yritän rikkoa Suomen ennätyksen, joka on 232,5 kiloa, kertoo Nikkilä, jonka nimissä sarjan nykyinenkin SE on.

MM-kisat eivät ole rajan tekemisestä huolimatta Nikkilän mielessä, vaan katse on suunnattu EM-kisoihin, jotka pidetään elokuussa Espanjassa. Sieltä Nikkilä haluaisi sen kaikkien kirkkaimman mitalin.

– Minulla on EM-kisoista hopeaa ja pronssia, ja MM-kisoistakin pronssia. Kulta puuttuu, ja se on ainoa tavoite, jos Espanjan kisoihin lähden.

Toni Kuusi kisaa Helsingin Kaapelitehtaalla käytävissä SM-kisoissa alle 83 kilon sarjassa. Kovassa kunnossa oleva Kuusi on Nikkilän tapaan sarjansa suurin suosikki.

Kuusi aloittaa kilpailun 220 kilosta. Jos kaikki tuntuu hyvältä ja nosto kulkee, aikoo Kuusi yrittää punnertaa uudet ennätysrautansa 240 kiloa. Samalla menisi rikki Espanjan EM-kisaraja.

– SM-kullan pitäisi irrota jo aloituspainoilla. Kovin kilpakumppanini Viklan Tomi on sivussa olkapääleikkauksen takia, Kuusi kertoo.

Alle 105 kilon sarjaan painonsa vetänyt Mikko Tiensuu lähtee Helsinkiin niin ikään voitto mielessä. Hän on sarjansa ranking-ykkönen.

– Lähden puolustamaan mestaruutta, se on realistinen tavoite, kertoo Tiensuu, joka aikoo kesällä osallistua myös voimamieskisoihin.

Tiensuun kovin kilpakumppani lienee helsinkiläisen Team365:n Jukka Seppänen. Seppänen on nostanut 120-kiloisissa hurjat 295 kiloa, mutta sarjaa alempana ei ole päässyt lähellekään moisia lukemia.

Janne Hakala nostaa alle 120-kiloisten sarjassa. Hän ei mieti mitaleita, eikä kilomääriä, vaan lähtee tekemään omaa hyvää kisaansa.

– Viime vuoden SM-penkki jäi väliin, kun en nostanut SM-rajaa 210 kiloa. Nyt tein Lopella 217,5 kiloa, mikä oli pitkään työn alla.

Hakala on punnertanut 240 kiloa yli 120 kilon sarjassa. Nyt hänellä on painoa selvästi vähemmän, joka vaikuttaa myös tuloksiin.

– En aio nostaa painoani, sillä tässä sarjassa oma olo on parempi.

Helsingissä käydään viikonloppuna kaikkien sarjojen penkkipunnerruksen SM-kisat, mukana ovat naiset, junnut kuin veteraanitkin. Silti ilmoittautuneita on vain reilu sata.

Niin sanottu klassinen voimanosto on jo suositumpaa kuin varustepuolen kilpailut.

– Varusteilla nostaminen on teknisesti vaikeampaa kuin klassinen nostaminen, Ryskeen voimamiehet sanovat.

Liian kireällä penkkipaidalla kevyet painot eivät tule tarpeeksi alas. Ylös taas raskaampia painoja ei saa, ellei nostajalta löydy hirveästi voimaa ja oikeaa tekniikkaa.

– Ei se paita itsessään nosta yhtään mitään, Hakala muistuttaa.

– Ja varmaan osallistujamäärään vaikuttaa myös se, että varusteet ovat kalliita, Kuusi lisää.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti