Lounais-Häme

Haussa toimiva kompromissi

Tammelan Pyhäjärven vedenkorkeuden vaihteluihin haetaan ratkaisua Hämeen ELY-keskuksen johdolla.

ELY on käynnistänyt hankkeen, jossa haetaan mahdollisuuksia vähentää tulvasta tai kuivuudesta aiheutuvia haittavaikutuksia Loimijoen vesistössä. Erityisesti tarkasteltavana on juuri Pyhäjärven säännöstely.

Pyhäjärven vedenkorkeus on ollut puheenaiheena jo vuosia.

Yleistyneet talvitulvat ja aikaiset keväät ovat aiheuttaneet Loimijoen vesistössä harmia.

Rantapellot kärsivät jo talvikuukausina tulvista. Huhtikuussa sulamisvesistä ei ole enää tietoakaan. Kun Kuhalankosken patoa sitten juoksutetaan tällä hetkellä voimassa olevan säännöstelyluvan mukaisesti, on lopputuloksena ollut suuretkin korkeusvaihtelut. Loppukesästä vesi on ollut jo hyvin vähissä niin Pyhäjärvellä kuin Loimijoessakin.

Hanke selvittääkin, miten Pyhäjärven ja Loimijoen vedenkorkeuden vaihtelua olisi mahdollista tasapainottaa muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.

Hämeen ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Merja Suomalainen toteaa, että hankkeessa on kyse Tammelan Pyhäjärven säännöstelyluvan ajantasaistamisesta.

-Säännöstelylupa ei itse asiassa ole kauhean vanha, sillä se on vuodelta 1992. Suomessa on vanhempiakin voimassaolevia lupia, Suomalainen sanoo.

-Kuitenkin Tammelan Pyhäjärven kalenterisidonnainen säännöstelylupa on osoittautunut nykyisissä ilmasto-olosuhteissa hankalaksi, kun talvet ja keväät ovat mitä ovat.

Kalenterisidonnainen säännöstelylupa määrää ajankohtaan ja vedenkorkeuteen perustuen, paljonko Kuhalankoskesta saa juoksuttaa.

Nyt haussa on joustoa juoksutusmääräyksiin ja ratkaisu, joka huomioi Pyhäjärven erilaiset käyttötarpeet.

Virkistyskäytön kannalta vedenpinnan olisi hyvä pysyä tasaisesti ylhäällä. Maanviljelijöitä taas huolettaa peltojen jääminen veden alle.

Ratkaisua haetaan loppukesän kuivuuteen niin, että tulvakorkeudet Pyhäjärvellä pysyvät kurissa.

-Haussa on hyvä kompromissi, Suomalainen toteaa.

Hankkeen tavoitteena on myös helpottaa tulviin varautumista Loimijoen alajuoksulla Huittisissa sijaitsevalla merkittävällä tulvariskialueella.

Hanke toteutetaan yhteistyössä säännöstelylupien haltijoiden sekä kuntien, muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.

Loimijoen padotus- ja juoksutusselvitys aiotaan laatia valmiiksi vuoden 2017 aikana. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic