Lounais-Häme Somero

Hautausmaan varkaudet hämmästyttävät Somerolla – "Seurakunta on asian edessä voimaton"

Jos yksityiseltä haudalta on varastettu kukkia tai koriste-esineitä, kyseessä on asianomistajarikos. Rikosilmoituksen tekeminen poliisille on haudanhaltijan eikä seurakunnan tehtävä.
Omaiset haluavat muistaa edesmenneitä läheisiään kukilla, ja niiden katoaminen haudalta on järkyttänyt Someron hautausmaalla monia omaisia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kukkien, kynttilälyhtyjen, enkelipatsaiden ja muiden muistoesineiden varastaminen haudoilta hämmästyttää Somerolla. Someron seurakunnan seurakuntapuutarhurin Jouko Mäkisen mukaan seurakunta on asian edessä voimaton.

– Seurakunta ei voi tehdä asialle käytännössä mitään, koska hautausmaa on vapaata aluetta kulkea. Emme tiedä ovatko haudalla käyvät ihmiset omaisia vai eivät, Mäkinen sanoo.

Jos yksityiseltä haudalta on varastettu kukkia tai koriste-esineitä, Mäkinen muistuttaa, että kyseessä on asianomistajarikos. Rikosilmoituksen tekeminen poliisille on haudanhaltijan eikä seurakunnan tehtävä.

– Kanervien, havujen ja kertakäyttöisten kynttilöiden siivoaminen kaikilta haudoilta kuuluu seurakunnan kevättoimiin, mutta esimerkiksi lyhtyjä emme poista haudoilta.

Facebookissa laaja keskustelu

Facebookissa käydään Someron ilmoitustaulu -ryhmässä laajaa keskustelua kukkien ja muistoesineiden viemisestä useilta haudoilta, ja omaiset vaativat valvontakameroiden asentamista hautausmaalle.

– Kirkon ympäristöön tulee tänä vuonna kameravalvonta, mutta seurakunnalla ei ole mahdollisuutta rakentaa kameravalvontaa, joka kattaisi koko kymmenen hehtaarin hautausmaan. Vartija käy kiertämässä kirkon ja hautausmaan ympäristössä, mutta valitettavasti hänenkin on mahdotonta valvoa millä asialla kaikki kulkijat ovat, Mäkinen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Someron hautausmaalla tehty ilkivalta puhuttaa monia omaistensa haudoilla käyneitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron hautausmaalla tehty ilkivalta puhuttaa monia omaistensa haudoilla käyneitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Facebook-keskustelussa on arvioitu myös sitä, että linnut ja jyrsijät saattavat viedä esineitä haudoilta. Mäkinen toteaa, että kynttilät vetävät talin takia puoleensa ainakin harakoita ja rusakot voivat syödä orvokit haudalta, mutta lyhtyjä, ruukkuja, patsaita ja muita isompia esineitä eläimet eivät pysty viemään.

– Kukkien ja koriste-esineiden vieminen haudalta on ikävä ilmiö. Voimme seurakunnassa välittää tietoa siitä, että se on moraalitonta ja haudan häväistystä. Syitä toimintaan voi vain arvailla ja on mahdotonta sanoa onko kyseessä satunnainen varkaus vai tiettyyn hautaan kohdistettu ilkivalta, Mäkinen pohtii.

Ongelman laajuus ihmetyttää

Somerniemellä asuva Siru-Lina Ollula avasi hautausmaavarkauksia koskevan keskustelun Facebookissa. Hänen pappansa haudalta on viety Someron hautausmaalla kukat jo ainakin viidennen kerran vuoden aikana. Lisäksi ainakin koristehavut ja lyhty ovat kadonneet.

Ollula ja hänen Jokioisilla asuva äitinsä Maritta Saira ihmettelevät ongelman laajuutta, sillä jopa pienten lasten haudoilta on viety enkelipatsaita.

– On järkyttävää, että vainajan haudalta viedään kukkia tai esineitä. Monelle hauta ja sen hoitaminen on ainoa jäljellä oleva asia, kun haluaa muistella läheistä, Ollula sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Someron hautausmaalla on viety jopa enkelipatsaita pienten lasten haudoilta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron hautausmaalla on viety jopa enkelipatsaita pienten lasten haudoilta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Somerolainen Tanja Tähtinen hoitaa Someron hautausmaalla kolmea sukuhautaa, joilta on vuosien varrella viety ainakin kukkia ruukkuineen, maljakoita ja jopa 30-senttinen lyhty, jonka sisällä oli ajastimella varustettu led-kynttilä.

– On sääli ja turhauttavaa, että haudoilta viedään kaikenlaista. Tuntuu, että ongelma on lisääntynyt viime aikoina, Tähtinen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Omaiset toivovat, että Someron hautausmaalla tapahtunut ilkivalta saadaan loppumaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Omaiset toivovat, että Someron hautausmaalla tapahtunut ilkivalta saadaan loppumaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ollula, Saira ja Tähtinen eivät ole tehneet haudoilta kadonneista esineistä rikosilmoituksia. He kokevat, ettei poliisi puutu asiaan, koska valvontakameran kuvaakaan ei ole. He kertovat toivovansa monien muiden omaisten tavoin, että Someron hautausmaalle tai ainakin sisäänmenoreiteille asennettaisiin valvontakamerat. He toteavat myös, että kameravalvonta löytyy joiltakin muiltakin hautausmailta.

– Kameravalvonta voisi ainakin rauhoittaa ilkivallantekijöitä, Tähtinen arvelee. FL

Lue myös: Forssan vapaa-ajattelijoiden hautausmaalla tehtiin ilkivaltaa – Lyhtyjä ja lasinsirua pitkin poikin (FL 21.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic