Lounais-Häme

Havaijin Kilauea-tulivuoren purkaus johti tuhansien evakuointeihin

Purkauksen ääni kuulosti kuin suihkukone olisi lentänyt vierestä. Purkaus sylki laavaa vajaan 50 metrin korkeuteen.
Helikopterikuvaa Kilauean tulivuoren kraatterista, joka sylki ilmaan kuumaa höyryä ja laavaa.

Havaijin samannimisellä suurimmalla saarella sijaitseva Kilauean tulivuori purkautuu parhaillaan syösten laavaa asuinalueille ja pakottaen tuhannet ihmiset evakkoon.

Viranomaisten mukaan kuumaa höyryä ja laavaa on purkautunut halkeamasta Leilani Estatesissa, joka sijaitsee lähellä Pahoan kaupunkia. Siellä asuu noin 1 700 ihmistä. Kaikki saaren itäisellä Punan alueella asuvat noin 10 000 ihmistä määrättiin evakkoon purkauksen tieltä.

Viranomaiset ovat varoitelleet alueen asukkaita pitkin viikkoa, että heidän pitää olla valmiita evakkoon. Läheisille alueille on avattu hätämajoitustiloja.

Kuvernööri David Ige kertoi Twitterissä, että hän valtuutti Havaijin kansalliskaartin antamaan apua evakuoinneissa.

– Pyydän teitä olemaan varuillanne ja valmistautumaan pitämään perheenne turvassa, hän tviittasi purkausalueella asuville.

Paikallinen asukas kertoi uutistoimisto AP:n mukaan, että purkaus sylki laavaa vajaan 50 metrin korkeuteen ilmaan.

Ikaika Marzo kertoi, että laavaa levisi noin vajaan 200 metrin alueelle erään talon taakse Leilani Estatesissa. Purkaus kuulosti suihkukoneen ääneltä.

Jeremia Osuna, joka kuvasi laavavirran Honolulun tv-asemalle KOHN:ille, sanoi äänen olleen korvia huumaava. Hän vertasi sitä siihen, ”kuin kuivaajaan olisi pantu kiviä” ja väännetty kone täysille. Hän haistoi myös rikin tuoksun puiden palaessa.

Yksi aktiivisimmista tulivuorista maailmassa

Yhdysvaltain geologinen palvelu sanoin maahan ilmaantuneen uusia halkeamia torstaina iltapäivällä paikallista aikaa. Halkeamista purkautui tulikuumaa höyryä ja laavaa.

Muutama päivä aiemmin Punan aluetta ravistelivat sadat maanjäristykset, joista suurin oli voimakkuudeltaan viisi. Läheinen koulu suljettiin seismisen aktiivisuuden takia ja useita teitä meni halkeamille jatkuvien järistysten takia.

Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Se sijaitsee Havaijin saaren tulivuorikansallispuistossa, jossa suljettiin pääsy osaan alueesta mahdollisten purkausten vuoksi.

Tulivuoresta on kolmen vuosikymmenen aikana purkautunut laavaa peittäen noin 125 neliökilometrin alueen. Purkautuva laava saattaa olla jopa 1 149 celsiusastetta kuumaa.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic