Lounais-Häme

Havuseppeleitä sankarihaudoille myös lukiolaisilta

Seppeleiden sitominen sankarihaudoille motivoi Forssan yhteislyseossa historian ykköskurssilaisia. Niinpä opettajatyön täysin palvellut veteraani Pentti Kaunisto sai toiminnan käyntiin lyhyellä oppimäärällä.

-Tämä on äärimmäisen yksinkertainen systeemi ja teillä on näppärät kädet. Jokainen tekee seppeleestä omanlaisensa. Kuten olen todennut ennenkin, ei niistä miehistäkään kukaan ollut toisensa kaltainen muuten kuin sotilaana.

Täydentävää opastustaan asiaan tarjosivat Olavi Mäkipää ja Jouko Pynnöniemi, Lions Clup Forssa/Kuhan kantaviin aktiivivoimiin Pentti Kauniston lailla kuuluvia hekin. Kolmikon toi paikalle Forssan yhteislyseon tarttuminen heidän Leijonaklubinsa heittämään haasteeseen, jonka tavoitteena on havuseppeleen saaminen Forssan jokaiselle 178 sankarihaudalle, kun Suomi juhlii 6. joulukuuta satavuotista itsenäisyyttään.

 

Lähes kolmenkymmenen lyseon oppilaan joukossa havuseppeleen sidontaan ryhtyneet Elena Kreivi, Anna-Elina Rajala ja Laura Saarinen totesivat Pentti Kauniston oppitiivistelmän paikkansa pitäväksi.

-Kyllä tämä tästä. Ei ole näköjään niinkään vaikeata kuin etukäteen kuvittelimme.

Seppeleen sitojiin niin ikään kuuluneet Arttu Seppänen ja Miikka Kinnunen totesivat puuhan myös mielekkääksi sikälikin, että se täytti erilaisuudessaan historiantunnin tarkoituksen.

 

Vili Marttila vahvisti osaltaan tunnin tarjonneen mukavaa aktiviteettia historiaan tärkeällä tavalla liittyvän aiheen parissa. Se, että seppeleet päätyvät Suomen satavuotisitsenäisyyspäivänä sankarihaudoille, korosti hänen mukaansa tunnin kohdalleen osuvuutta.

-Halu suojella kotimaata ja osoittaa siinä tarpeen vaatimaa rohkeutta sekä valmiutta uhrauksiin, ovat mielestäni tärkeitä asioita, joista tässä muistutetaan, Vili Marttila toteaa.

Historian ja yhteiskuntaopin opettajan sijaisena ryhmälle historiaa opettava Lotta Saarenmaa totesi kiinnostuneensa oppitunnin järjestämisestä LC Forssa/Kuhan seppelehaasteen liittyen Pentti Kauniston esitettyä asiaa.

-Aihe tuntui herättävän oppilaissa kiinnostusta, ja kun saimme tämän sovitettua tähän nyt menossa olevaan kurssiin perinnetuntina, päätimme lähteä mukaan.

 

Havuseppeleen sidontatuntiin sisältyi myös Suomen Maavoimien kymmenminuuttisen Veteraanien perintö-filmin katseleminen.

-Huomioikaa kuinka nuoria nämä nykyisin 90 vuotta täyttäneet miehet olivat filmissä kerrottavien tapahtumien aikaan.

-Kuunnelkaa myös, millaisia muistoja veteraanit videolla kertovat ja pohtikaa, mitä he ajattelevat Suomen nykytilanteesta, Lotta Saarenmaa opasti.

Valtakunnallisen aloitteen sankarihaudoille Suomi 100-vuoden itsenäisyyspäivänä laskettavista havuseppeleistä ovat tehneet veteraanijärjestöt. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/40746-seppele-jokaiselle-sankarihaudalle-koko-forssa-halutaan-talkoisiin

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti