Lounais-Häme Tammela

Hei, me harrastetaan! Riihivalkaman koulussa testattiin teatteria, pyöräilyä ja pesäpalloa

Valtakunnallista harrastusviikkoa kokeiltiin kouluissa nyt ensimmäisen kerran.
Leo Laurila (vas.) ja Alex Jokinen tutustuivat taiteellisen puoleensa kivien maalaustunnilla. Leo loi sinisen kuoriaisen, jossa on valkoisia pilkkuja. Alex tekee vielä omaa kiveään, joka esittää ninjaa. Tuossa on sen valkoinen silmäaukko.

Riihivalkaman koulussa käy kuhina, kun sijaisopettaja Heikki Karvosen oppilasryhmä siirtyy liikuntasaliin teatteritunnille.

– Yksi vanhemmista piti meille pesäpallotunnin, sitten olimme vapaapalokuntaan tutustumassa ja nyt täällä. Täällä on eri rasteja: ryhmä viipyy aina puoli tuntia eri harrastuksen parissa. Sitten iltapäivällä on vielä pihataidetta ja muuta, Karvonen selostaa.

Syyskuun ensimmäisellä viikolla kouluissa vietetään ensimmäistä valtakunnallista harrastusviikkoa. Tapahtuman ideana on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus kokeilla erilaisia harrastuksia mm. taiteen, kulttuurin, tieteen ja liikunnan aloilta.

– Päädyimme ottamaan vierailijoita yhtenä päivänä ja saimme mukavasti heitä tänne. Meillä on vapaapalokunta, teatteri ja alapihalla kakkosille, kolmosille ja nelosille polkupyöräilyä. Lisäksi on omaa luontotaidetta, kuten kivien maalausta, kertoo vararehtori Tarja Simola.

– Hankkeessa on yli 250 koulua mukana ympäri Suomen ja monet tahot tukevat tätä Olympiakomiteasta lähtien.

Pesäpallovalmentaja Ari Kenttäaho kannustaa kuudesluokkalaisia urheilukentällä. Vuorossa on syöttöjä ja kopittelua kaksin, räpylä on ahkerassa käytössä ja pallot lentävät.

– Aino, anna mennä, hyvä! Seuraava vuoroon vaan, jokainen heittää kaksi kertaa ja sen jälkeen otetaan kisa. Heitetään palloa niin pitkälle kuin saadaan.

Kenttäaho valmentaa itse junnuja Jokioisten Koetuksessa.

– Muistakaa pitää ranne suorana. Monta kertaa ranne veivaa vähän edestakaisin, siitä tulee käsi aika kipeäksi. Vasta loppuvaiheessa tehdään rento letkautus, Kenttäaho ohjeistaa.

Kuudesluokkalaiselle Silva Rämö Ryhdälle pesäpallo on uudempi tuttavuus. Koulun ulkopuolella hän harrastaa telinevoimistelua.

– En hirveästi itse tykkää pesiksestä, mutta onhan se joskus kivaa. Olen parempi ottamaan koppeja kuin heittämään, Silva mietti.

– Kävin aiemmin katsomassa paloautoja ja teatterissa. Paloautot eivät hirveästi kiinnosta, mutta onhan se teatteri kivaa. Voisin ehkä joskus ruveta harrastamaan sitä.

Kivienmaalauspisteessä toisen ja kolmannen luokan oppilaat luovat leppäkerttuja ja sammakoita. Kolmasluokkalainen Alex Jokinen on maalannut harmaanmustan ninjakiven.

– Harrastusviikko on ollut ihan jees, tykkäsin ainakin pyöräillä. Harrastan motocrossia Jokioisilla, mulla on siinä Honda-motocross-pyörä.

Heikki Karvosen oppilasryhmän tutustuminen teatteriin on mennyt toivotusti. Ensin liikuttiin hiukan, jotta jäsenet vetreytyvät. Sitten tehtiin pantomiimeja, joissa oppilaat saivat kirjoittaa lapulle minkälaista ja minkä ikäistä henkilöä he esittävät.

– Toisten piti sitten arvata, millainen ihminen on kyseessä. Ensin mietin, mahtaako tästä tulla mitään, mutta olen yllättynyt siitä, miten rohkeita lapset ovat olleet. Yllättävän hyviä esityksiä, Karvonen kehaisee.

– En ole ennen ollut vastaavassa ja täytyy sanoa, että tämä on ollut positiivinen kokemus. Nämä hommat tuppaavat jalostumaan, parin kolmen vuoden kuluttua tämä menee varmasti aina vaan paremmin. FL

 

Muokattu 7.9. klo 20.05: Korjattu Silva Rämö Ryhdän nimi oikeaan muotoon.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic