Lounais-Häme

Heijastin valaisee kulkijan näkyväksi

Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Kuva: Tapio Tuomela
Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Kuva: Tapio Tuomela

Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita.

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen.

Vain joka toinen käyttää heijastinta

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat, että noin joka kolmas heijastinta käyttämätön, pimeällä onnettomuudessa kuollut jalankulkija olisi voinut pelastua, jos heijastin olisi ollut käytössä

Myös heijastinliivillä voidaan tehostaa näkymistä hämärässä ja päivänvalossa. Hankkiessasi heijastinliivejä, varmista, että myös ne ovat CE-hyväksytyt ja että niistä löytyy EN-merkintä. Heijastinliiveissä on käytössä kahta merkintää. EN 1150 on standardi ei-ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä standardimerkintä on EN ISO 20471 (entinen EN 471).

Erilaisia heijastimia

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

Stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic