Lounais-Häme

Heikki Oja käy läpi Aurinkokunnan elämäkerran – Kirjastossa luentoja tähtitieteestä syysiltojen ratoksi

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Ajankohtaista tähtitieteen maailmasta on syysiltoina tarjolla Forssan kirjaston Brander-salissa neljän asiantuntijaluennon annos. Wahren-opiston ja paikallisen tähtiharrastajayhdistys Lounais-Hämeen Uranuksen yhteistyössä järjestämät tilaisuudet käsittelevät aihetta niin maailmankaikkeuden ja aurinkokunnan kuin fysiikan sekä radioastronomiankin teemoista lähtien.

Torstai-iltaiset luennot käynnistää tähtitieteen tohtori ja fysiikan ja matematiikan opettaja Pasi Nurmi 26.9. otsikolla Maailmankaikkeuden suuren mittakaavan luurangot. Hän tarkastelee galaksien, superjoukkojen ja tyhjien alueiden kehittymistä ja muutosta viimeisten tutkimustulosten ja simulaatioiden valossa.

Professori Heikki Oja esitelmöi 24.10. aiheesta Aurinkokunnan elämä kehdosta hautaan. Luvassa on tietoa kiehtovasta elinkaaresta, joka kattaa myös hurjan nuoruuden jälkeisen rauhoittumisen, nykyisen keski-iän tasoittumisen ja edessä odottavat vanhuuden koettelemukset.

Tähtitieteen tohtori ja fysiikan ja matematiikan opettaja Pasi Nurmi pitää sarjan toisen luentonsa 7.11. tarkastellen fysiikan suurimpia mysteerejä: pimeän aineen ja energian luonnetta sekä näkyviä vaikutuksia omaan maailmankaikkeuteemme.

Sarjan päättää radioastronomian professori Anne Lähteenmäki otsikolla Tarusta todeksi: kuinka mustia aukkoja voidaan havaita. Hän perehdyttää aiheeseen muun muassa mustan aukon ensimmäistä kuvaa sekä gravitaatioaaltoja ja uusimpia havaintotekniikoita esitellen.

Luennot alkavat kirjaston Brander-salissa kello 18 ja ovat kestoltaan 45-60 minuuttia, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti