Lounais-Häme Urjala

Heila-hieholla lehmän hermot, navetta sortui karjan päälle Urjalassa

Navettarakennus romahti täysin Urjalan Härmänkulmalla.

Lumikuorma romahdutti navetan katon ja seinät Urjalan Syrjäntiellä. Alle jäi neljän vasikan ja kahden hiehon nuori karja.

– Koko rakennus romahti täysin karjan päälle. Oli uskomaton tuuri, että sieltä saatiin viisi eläintä kuudesta elävänä ulos. Viidelle oli jäänyt päälle pudonneiden rakenteiden alle sellainen tasku, että ne selvisivät, kertoo palomestari Heikki Havukainen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Noin kahdenkymmenen pelastajan joukko raivasi tiensä eläinten luo kattorakenteiden läpi. Hiehoja ja vasikoita varten rakennettiin kulkuväylä ja ramppi, jotka pitkin ne ohjattiin turvaan.

Oliko karjalla lehmän hermot hengenvaarassakin?

– En tunne lehmien psykologiaa, mutta usean miehen voimin ne sieltä ulos talutettiin. Viimeisenä ulos käveli Heila-niminen hieho,

Romahduksessa kuollut hieho poistetaan rakennuksesta lauantain aikana.

Hälytys Urjalan Härmänkulmalle tehtiin kello 5.30 aikaan. Maatilan emäntä huomasi tilanteen suunnatessaan aamuaskareille. Hän hälytti pelastuslaitoksen paikalle, kun kuuli raunioita eläinten ammuntaa. Pelastuslaitos tuli hänen mukaansa nopeasti paikalle.

Tilan emäntä kuuli navetan jäänteiden alta ammuntaa ja hälytti paikalle pelastuslaitoksen.

Romahtanut rakennus oli tasakattoinen noin 300 neliön kokoinen navetta. Sen vieressä on toinen navetta, joka on edelleen pystyssä.

– Siellä on sisällä kymmeniä lehmiä. Tilan omistajat keventävät sen lumikuormaa. FL

Lue myös: Suurten hallien katot voivat pian romahtaa lumikuorman takia – Kattorakenteissa piilevät virheet tulevat nyt helposti esiin

Juttua päivitetty 9. helmikuuta kello 11.20: lisätty kuvat ja talon emännän kommentti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic