Lounais-Häme

Heinäkuussa Suomessa hukkui 20 ihmistä – Kesäkuun alun jälkeen lapsia on hukkunut kuusi

Ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 20 ihmistä.
Heinäkuun hukkumisista 10 sattui uidessa, kaksi vesiliikenteessä ja lopuissa kahdeksassa, tapahtumien kulku ei ole selvillä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heinäkuun hukkumisista 10 sattui uidessa, kaksi vesiliikenteessä ja lopuissa kahdeksassa, tapahtumien kulku ei ole selvillä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 14 miestä ja neljä naista, joiden lisäksi kahdessa tapauksessa hukkuneen sukupuoli ei ole tiedossa.

Heinäkuun hukkumiskuolemista tapahtui seitsemän Itä-Suomessa, viisi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, neljä Etelä-Suomessa, kaksi Lounais-Suomessa ja yksi sekä Pohjois-Suomessa että Lapissa.

Hukkumisista 10 sattui uidessa, kaksi vesiliikenteessä ja lopuissa kahdeksassa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Hukkumiset seuraavat selvästi lämpöä. Kolean heinäkuun alun jälkeen sää alkoi lämmetä, ja kuukauden viimeisenä viikonloppuna lämpötila nousi jopa poikkeuksellisen korkeaksi. Viikonlopun helle näkyi myös hukkumistilastoissa, sillä kuukauden viimeisen viikonlopun aikana hukkui peräti kahdeksan ihmistä.

Viime vuonna heinäkuu oli lähes kokonaan helteinen, ja silloin Suomessa hukkui 30 ihmistä.

Vuoden 2019 tammi-heinäkuussa on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 64 ihmistä. Viime vuonna samassa ajassa hukkui 58 henkilöä.

Kesän aikana on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta. Alle 15-vuotiaita lapsia on hukkunut kesäkuun alun jälkeen jo kuusi. Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta edelleen ne ovat yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

– Suomessa vietetään kesäisin paljon aikaa veden äärellä. Useimmat lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja leikkivät mielellään sen äärellä. Vesi on parhaimmillaan ihana elementti, josta koko perhe voi nauttia, kunhan muistaa ottaa turvallisuuden huomioon. Varhain opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ja asenteet ennaltaehkäisevät veteen liittyviä tapaturmia, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen kertoo.

Nieminen toteaa, että erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä.

– Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja todella nopeasti. Jos katse on esimerkiksi kännykässä tai kirjassa, niin kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta. Mökillä perheen pienimmille voi rannan läheisyydessä pukea pelastusliivit päälle ja lisäksi kannattaa sopia, kuka milloinkin lasten valvonnasta vastaa, Nieminen muistuttaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat