Lounais-Häme

Heinämessuilla heilutaan taas

Jokavuotiset Heinämessut keräsivät heti startattuaan melko joukon väkeä paikalle. Prisman ja Citymarketin parkkipaikat olivat lähes täynnä jo aamukymmenestä ja väentungos alkoi tuntua yhdentoista maissa.

-Kun katselin alkuviikosta säätiedotusta, niin pelotti oikein kunnolla, mutta nyt sää on parantunut ja on ollut oikein hyvä messukeli. Väkeä on ollut hyvin ja on edelleen, kertoi lauantai-iltapäivällä Hämeen Sanomien myyntijohtaja Mika Sutinen.

Esillä monenlaista tuotetta, kun paikalla on 135 näytteilleasettajaa ja toimijaa. Haastateltavaksi napattu näytteilleasettaja Minna Vinkki kertoo Forssan Kalastustarvike Satasen toimineen puolitoista vuotta.

-Olemme kiertäneet messuja, kalamarkkinoita ja muita. Olen pääasiassa mukana lapsenvahtina.

Yrityksen omistaja on Vinkin vävypoika, yksivuotiaan Sallin isä Samuel Taponen. Myyntikerta Heinämessuilla on hänelle jo toinen.

-Viime vuonna oli ihan hyvä myynti, toivottavasti nyt on samanlainen. Ainakin kelien puolesta näyttää siltä, että sakkia tulee, Taponen kertoo.

-Kyllä sen piikin myynneissä huomaa kun täällä on esillä, myös kaupalla messujen jälkeen. Siellä on sen jälkeen vilskettä huomattavasti enemmän.

 

Somerolainen Markku Uusimäki toi näytille oman keksintönsä, Klapirinkulan. Pilkkomisalustan ympärille asennettava kuminen apuväline pitää huolta siitä, että pölli ei haljettuaan kimpoa pois.

-Sain huhtikuussa tähän hyödyllisyysmallisuojan eli patentin pikkuveljen, Uusimäki kertoo.

Rinkulan kehittely lähti Uusimäen mukaan omasta tarpeesta kolme vuotta sitten.

-Minusta kaikki maasta noukkiminen on turhaa. Ei polttopuiden paikka ole maassa, ainakaan sen jälkeen kun ne on halkaistu. Ne voi alustalta nyt heittää seuraavaan paikkaan tai saada laitettua kehittelemääni fiksuun kantimeen.

-Kyllä se on se ergonomia oleellinen asia tässä, homma tehostuu huomattavasti. Sytykkeetkin voi nyt tehdä suoraan alustalla, kun halko on hakattu.

Uusimäellä oli keksintöönsä tosin ensin hyvin ”ei kaupallinen” -asenne.

-Mietin, että pidän tuotteen itselläni enkä paljasta sitä kenellekään. Viime syksynä vain tuli mieleen, että mitä jos lähtisin kehittämään tästä enemmän.

 

Ensihoitaja Hanna Raiskiolla on tärkeä tehtävä lasten kanssa: hoitaa ambulanssiin joutunut nallerukka terveeksi.

-Lapset saavat tulla tänne laittamaan laastaria ja sidosta. He saavat tutustua näin ilon kautta ambulanssiin, joka on varmasti jännittävä juttu. Siitä ei varmaan ole hirveästi kokemusta kenelläkään.

Forssalaiset kolmevuotias Unna ja kaksivuotias Nuutti Oksa pääsivät hoitamaan loukkaantunutta nallea. Palkintona tuli hieno punainen palomieshattu. Lasten isä on myös näytteilleasettajana Sähköasennus Karppelinin pisteellä.

-Tämä on tosi suosittu juttu lapsille, tulla aina katsomaan ambulansseja ja paloautoja siis. Samalla hoidettiin nalle kuntoon, kertoo äiti Eeva Talonen.

 

Isä ja poika Hannu ja Antti Saari omistavat pankin kanssa yhteisen myllyn Pöytyän Riihikoskella. Siellä jauhetaan ohraa ja muita viljoja perheyrityksessä.

-25 vuotta sitten aloitimme tämän, kaikki on luomua. Meillä on ensimmäinen suomalainen mylly, joka siirtyi täysin luomuun, vuonna 1996. Kaikki on tehty ilman lisäaineita, talkkuna on ainoa, jossa on suolaa, Hannu Saari kertoo.

Forssa ei ole Saaren mielestä kuitenkaan kaikkein helpoin paikka myydä.

-Forssalaiset ovat varautuneita. Yksi keskisuomalainen markkinamyyjä sanoi, että Forssassa ihmisillä on suuret korvat. He pistävät kaiken korvan taakse. Mutta mitä useammin käy näitä puuroja maistattamassa, sen enemmän tulee asiakkaita.

Puhelias Saari uskoo myös, että ohra on paras hiilihydraatin antaja urheilua varten

-Käy kaikkiin muihin urheilulajeihin paitsi olympialaisten seiväshyppyyn. Siksi koska kisa kestää kuusi tuntia, ohra pitää nälkää vain neljä. FL

 

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic